Alocarea fondurilor a fost decisă în cadrul rectificării bugetare aprobate de Guvernul României şi la propunerea ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer. 

"Consider că această decizie este un mare câştig pentru pădurea românească şi pentru eforturile pe care le-am depus în acest an pentru a descuraja fenomenul tăierilor ilegale, ştiindu-se că una dintre ţintele principale ale tăierilor ilegale sunt pădurile private care nu sunt păzite. Deşi Codul Silvic prevede, încă din 2008, ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza şi administrarea pădurilor private de până la 30 hectare, acestea nu au fost niciodată prinse în bugetul de stat. În total, aproximativ 587.000 hectare la nivelul întregii ţări sunt în această situaţie, respectiv nu au paza asigurată şi au fost lăsate în ultimii 8 ani în voia sorţii, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreţine şi păzi. Decizia luată de Guvern, ieri (miercuri – n.r.), este o dublă premieră: pe de-o parte, este pentru prima dată în ultimii 2-3 ani când Ministerul Mediului beneficiază de o rectificare pozitivă a bugetului; pe de altă parte, este pentru prima dată când un Guvern respectă şi pune în aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei pădurilor mici. Sper ca această măsură să limiteze considerabil fenomenul tăierilor ilegale", susţine Paşca Palmer. 

Potrivit sursei citate, cele 14,5 milioane de lei vor fi alocate, conform legii, tuturor ocoalelor silvice din ţară cu care proprietarii privaţi de păduri până la 30 hectare au încheiat contracte de pază şi administrare. 

"Fac un apel către toţi proprietarii privaţi de păduri mici din România să se adreseze, în perioada următoare, ocoalelor silvice şi să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanţate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei măsuri, vom include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

Ocoalele silvice vor asigura, în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie 2016, paza pădurilor private mici şi lucrările de întreţinere şi conservare a acestora.

AGERPRES