PACT pentru România a luat act cu profundă îngrijorare de declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind necesitatea unei legi împotriva defăimării. O astfel de reglementare ar reprezenta un abuz deosebit de grav, încălcând una dintre libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români – libertatea de exprimare”, precizează miercuri PACT pentru România într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, o lege împotriva defăimării este echivalentă cu „cenzurarea opiniilor nefavorabile regimului – o practică specifică dictaturilor”.

„Dreptul neîngrădit la liberă exprimare reprezintă fundamentul oricărei democraţii. Dreptul unui europarlamentar român dintr-un partid de opoziţie de a critica Guvernul României este egal cu cel al unui reprezentant al Puterii de a lăuda Executivul. Cenzura opiniilor este semnalul că un regim alunecă înspre totalitarism”, se mai arată în comunicat.

Aceeaşi sursă susţine că Liviu Dragnea „nu este la prima tentativă de cenzurare a opiniilor care nu-i convin, în 2015 acesta fiind iniţiatorul unui proiect de lege care prevedea amenzi pentru ‘defăimare socială’, care reprezenta de fapt o metodă de intimidare a presei. Acum, instalat la conducerea ţării, revine la obsesia sa privind anihilarea criticilor, inspirându-se tot mai mult de la regimurile iliberale din Ungaria, Polonia sau Turcia”.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, susţine că PSD va promova un act normativ în baza căruia vor fi sancţionate persoanele care denigrează imaginea României în exterior.

El a declarat, luni seară, într-o emisiune la România TV, că actul normativ „nu va opri libera exprimare”, însă va reglementa situaţiile de defăimare a ţării.