CAPITAL nr. 39 – 30 septembrie 1999 „Prima pagina”
Nicolae Noica construieste locuinte cu iluzii i plic
Interesele obscure ale conducerii MLPAT risca sa provoace un serios scandal i problema locuintelor. Zeci de mii de cetateni s-au ighesuit sa cumpere formularele ANL pentru a primi o locuinta, i timp ce ministerul pastreaza secretul asupra grilei de punctaj pe baza careia se itocmesc listele de prioritati.
in numai zece zile, peste 160.000 de familii s-au ighesuit la oficiile postale sa cumpere, contra sumei de 48.000 lei, plicul plin cu iluzii. Oamenii s-au grabit sa cumpere formularele ANL pentru obtinerea unei locuinte, fara sa cunoasca grilele de punctaj pentru listele de asteptare pe care agentia le va itocmi. Cel care s-a impotrivit mediatizarii grilei de punctaj este chiar ministrul MLPAT, Nicolae Noica. Prin mentinerea secretului asupra grilei, ministrul a reusit sa vinda iluzii cu 48.000 lei bucata, la peste 160.000 de familii.
in aceste conditii, ANL poate fi comparat cu un joc de itrajutorare de tip piramidal, i care multi se iscriu cu speranta sa obtina o locuinta, dar nu au habar de regulile jocului.     

CAPITAL nr. 39 – 30 septembrie 1999 „Piata imobiliara”
ANL construieste case pentru bogatI
Din cei peste 100.000 de solicitanti de credite pentru locuinte, ANL are i prezent posibilitatea sa acopere numai 400-450 de cereri, cu cele 85 de miliarde de lei obtinute de la bugetul de stat. Restul solicitantilor vor trebui sa astepte finantarea externa si, i acelasi timp, sa se mentina i topul listelor de asteptare stabilite i functie de punctajele acordate de ANL, pe baza formularelor completate de solicitant, si de BCR, pe baza bonitatii.
Multimea de oameni care s-a ighesuit la oficiile postale, icepind cu 15 septembrie, pentru formularele puse i vinzare de ANL, spera sa obtina credite pentru cumpararea, construirea sau modernizarea unei locuinte. Putini dintre acestia cunosc isa macar o mica parte din criteriile pe baza carora sunt selectate cererile cu cele mai mari sanse de a fi onorate. Deoarece explicatiile anterioare lansarii formularelor au fost foarte vagi, cea mai mare parte a solicitantilor de credite si-a format impresia (ori a preferat iluzia) ca locuintele ANL vor fi repartizate pe criterii exclusiv sociale.
S-a ajuns i situatia ca oamenii sa nu stie ce casute din formular sa bifeze pentru a obtine un punctaj mai mare. Astfel, multi dintre ei au preferat sa bifeze, la rubrica „Locuinta actuala”, caseta de „chirias” chiar daca nu au un contract de ichiriere ferm.
Credite i euro pentru slujbasi pe lei
Valoarea maxima a creditului care poate fi contractat este echivalentul a 14.000 de euro, respectiv 240 de milioane de lei. Dar ANL are i vedere actualizarea lunara a creditului i functie de valoarea monedei europene, deci contractantii creditelor trebuie sa-si asume riscurile aferente unei deprecieri accelerate a monedei nationale. Nivelul ratelor, pentru valoarea maxima a creditului, este de aproximativ 110-120 euro, cu o dobinda de 6-7 % pe an.     

CAPITAL nr. 21 – 25 mai 2000 „Piata imobiliara”
L