Astfel, într-o primă dezbatere asupra marilor orientări ale reformei politicii agricole comune propuse de Bruxelles, mai mulţi miniştri europeni ai agriculturii s-au opus plafonării ajutoarelor pentru marile exploatări.
Reprezentanţii României, dar şi ai Republicii Cehe şi Slovaciei au respins clar ideea de a plafona ajutoarele primite de marile exploatări propusă la mijlocul lunii noiembrie de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
Reprezentantul ceh Juraj Chmiel a explicat că această propunere este „inacceptabilă” şi se opune „libertăţii de alegere” a agricultorilor, în timp ce omologul său slovac, Zsolt Simon, a estimat că ea ar „limita competitivitatea” exploatărilor.
Germania, unul dintre principalii beneficiari, este, de asemenea, sceptică, deşi ea nu a evocat acest punct în public în timpul dezbaterii, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.
Pornind de la un anumit nivel, „plăţile directe nu vor mai fi credibile” ca sprijin pentru venitul agricultorilor, a replicat Dacian Cioloş. El s-a declarat totuşi „gata să discute despre condiţiile acestei plafonări pentru marile exploatări” şi mai ales să ia în considerare impactul lor asupra locurilor de muncă.
Marea Britanie vrea diminuarea bugetului şi apoi eliminarea subvenţiilor agricole
În cursul dezbaterii, majoritatea miniştrilor au considerat că ideile expuse de Cioloş constituie „o bună bază de discuţie”, a rezumat în numele preşedinţiei belgiene a UE ministrul Sabine Laruelle.
Majoritatea s-au pronunţat în favoarea „unei PAC puternice, cu un buget în consecinţă”, a adăugat ea. Cu toate acestea, Marea Britanie a pledat în favoarea unei diminuări a bugetului şi, „în cele din urmă”, unei eliminări a subvenţiilor agricole.
Printre altele, numeroase ţări au cerut, de asemenea, o definire mai clară a noţiunii de „agricultor activ”, întrucât Bruxellesul intenţionează să limiteze acestora din urmă acordarea de subvenţii europene pentru a-i exclude pe marii proprietari de terenuri.
Pentru Cioloş, un agricultor activ este un agricultor care produce bunuri agricole şi nu cineva „care produce doar bunuri publice”, menţionează AFP.