1.    Spuneți-ne când aţi încheiat prima asigurare ?

Primele asigurări agricole le-am încheiat în primăvara anului 2002. Ne era teamă de secetă, de grindină, de foc… Bineînţeles că trebuia să ne punem afacerea la adăpost. Cei care aleg să nu se asigure, riscă pe banii lor.

2.    În ce măsură este important pentru afacerea dumneavoastra să contractaţi un program de asigurări?

Indiferent de suprafaţa cultivată, este foarte important să fie încheiate asigurări. Riscuri există şi pentru cel care investeşte mult, şi pentru cel care investeşte puţin. Totuşi, o investiţie mai mare înseamnă şi un risc pe care s-ar putea să nu poți să ți-l asumi în totalitate, să nu poți acoperi din propriile resurse pierderile în cazul în care riscul se produce. Eu am contractat asigurări atât pentru suprafeţele cultivate, cât şi pentru autovehicule, tractoare, clădiri.

3.    Care sunt punctele forte ale asigurărilor încheiate ? Dar punctele slabe ?

Asigurările pe care le-am contractat cu Groupama Asigurări se diferenţiază, în primul rând, prin acoperirile oferite. Protecţia împotriva incendiului din orice cauză este un risc acoperit avantajos în cazul polițelor culturilor agricole de la Groupama Asigurări. În al doilea rînd, un alt avantaj important oferit de Groupama vine pe partea de daune. Este vorba despre calcularea despăgubirii și aplicarea franșizei deductibile la hectarul efectiv afectat.

Referitor la secetă şi îngheţul de iarnă, în momentul de față, după cum ştiţi, sunt riscuri pentru care nu mai există protecția statului. Deşi ne aşteptam să vină societăţile de asigurări și să compenseze această situație prin produse de asigurare, acest lucru nu s-a întâmplat. Am fi fost dispuşi să suportăm chiar şi un preţ mai mare, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Suntem conştienţi că un risc precum îngheţul de iarnă ar trebui să coste mai mult. Totuși, ținând cont de flexibilitatea de care societatea de asigurări a dat dovadă până acum, am convingerea că vor găsi o soluție pentru a acoperi și aceste riscuri.

4.    Ştiţi care sunt excluderile pe care le prevăd contractele de asigurări încheiate? Aţi negociat aceste poliţe (prime, riscuri incluse-excluse etc)?

Unul din principalele motive pentru care am ales parteneriatul cu Groupama Asigurări a fost posibilitatea de a negocia acoperirile. Atunci când vrei să te protejezi printr-o asigurare este important să obţii şi un preţ bun, însă cel mai important este să obţii o acoperire generoasă pentru riscurile la care afacerea pe care o conduci este expusă. Orice contract de asigurare are excluderi, şi e firesc. Important e să găseşti acel asigurător (şi aici mă refer atât la companie, cât şi la reprezentantul acesteia care negociază contractul de asigurare) care să îţi prezinte onest şi deschis aceste excluderi. Această corectitudine am apreciat-o şi o apreciez în parteneriatul cu Groupama Asigurări. Pornind de la această bază sănătoasă, bineînţeles că am căutat să negociez cât mai bine clauzele şi tarifele contractului încheiat. În cadrul negocierilor, reprezentanţii Groupama Asigurări au dat dovadă de flexibilitate şi au venit în întâmpinarea cerinţelor mele cu soluţii prompte şi avantajoase.

5.    Aţi cumpărat produse de asigurări standard sau aţi identificat împreună cu agenții de asigurări programul de risc potrivit afacerii Dumneavoastră?

Aşa cum spuneam, consider că flexibilitatea produselor de asigurare e foarte importantă. Prin urmare, am căutat să obţin de la societatea de asigurări produse cât mai bine adaptate nevoilor şi specificului activităţii mele. Totuşi, pe piaţa asigurărilor agricole există acea problemă pe care am prezentat-o mai devreme: lipsa unei acoperiri pentru riscul de îngheţ de iarnă. Speranţa mea, ca fermier, este ca societăţile de asigurări să ofere şi această acoperire. Totuşi, dincolo de această problemă de acoperire, care ţine de politica de risc a societăţii, profesionalismul salariaţilor asigurătorului, împreună cu care am construit programul de asigurare, este un element cheie al acestui parteneriat. Consider că Groupama Asigurări a făcut un pas înainte pe piaţă atât pe partea de acoperiri, prin asigurarea incendiului din orice cauză, cât şi pe partea de despăgubiri, prin calcularea despăgubirii si aplicarea franșizei la hectarul efectiv afectat. Dacă sunt afectate 5 hectare într-un colţ de parcelă, de ce să-mi calculeze franșiza la toată parcela?

6.    Ce recomandări aţi face celor care doresc să-şi încheie o poliţă de asigurare agricolă?

Am o singură recomandare: să-şi pună afacerea la adăpost. Asta înseamnă, pe de o parte, să aleagă un asigurător solid şi capabil să ofere acoperiri în plus faţă de alţi asigurători, iar pe de altă parte, să îşi asigure atât culturile, cât şi logistica. Toate înseamnă bani investiţi care e păcat să nu fie protejaţi. Cei care fac agricultură ştiu ca ea e caracterizată de un paradox: deşi e domeniul considerat cel mai sigur, este şi domeniul cu cele mai mari riscuri. Cu alte cuvinte, recomandarea este: asiguraţi-vă la o societate solidă, la un preţ corect şi cu acoperiri cât mai multe.