Declaraţia secretarului de stat a fost făcută pentru susţinerea unui amendament al grupului parlamentar al PDL care viza neaplicarea OUG 50/2010 la stocul de credite.

‘Susţinem (amendamentul – n.r.). A fost o negociere destul de dură pe această problemă, însă, dacă vrem să avem finanţare în continuare, trebuie să acceptăm că nu se aplică la stocul de credite existent la data intrării în vigoare a OUG 50/2010. În această perioadă, mecanismele de credite au funcţionat, de aceea au fost necesare nouă alineate (cele din amendament – n.r.) pentru a vedea exact ce facem cu ce s-a întâmplat în această perioadă (de la data intrării în vigoare a OUG 50/2010). Şi, într-adevăr, ca reglaje fine, poate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să se uite (…), dar ideea de fond aceasta este: că nu trebuie să se aplice la contractele în derulare la data intrării în vigoare a OUG 50’, a spus Gherghina, întrebat care este poziţia MFP cu privire la acest amendament.
Aplicarea la creditele în derulare este contrară acordului cu FMI
Şi reprezentantul BNR prezent la discuţiile din comisie a spus că această instituţie susţine amendamentul PDL.

‘Susţinem (amendamentul – n.r.). Aplicarea OUG 50/2010 la stocul de credite este contrară condiţionalităţilor asumate de România în cadrul ultimei scrisori de intenţie semnate cu Fondul Monetar Internaţional’, a declarat şefa Direcţiei de Reglementare şi Autorizare din BNR, Veronica Răducănescu, după ce preşedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, i-a solicitat să spună clar care este poziţia Băncii Centrale.

În urma poziţiilor reprezentanţilor MFP şi BNR, preşedintele comisiei a concluzionat: ‘Deci, angajamentul Guvernului României şi al Băncii României în relaţia cu FMI şi CE este în mod clar şi irevocabil ca OUG 50 să nu se aplice în contractele în credit. Dacă se aplică la contractele în derulare, una dintre cele patru condiţionalităţi pentru primirea următoarei tranşe nu se realizează. Am spus în clar ceea ce nu au curajul Guvernul şi BNR să o spună’.

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu le-a atras atenţia membrilor comisiei că în acest caz s-a muncit degeaba pe un act normativ care se va aplica doar câtorva contracte de credite, în condiţiile în care ‘creditarea în România este la pământ’.

‘Prima şi cea mai importantă problemă este acea că dacă vom ignora faptul că sunt câteva milioane de contracte de credit în România astăzi, care ar fi trebuit să se supună controlului protecţiei consumatorului şi ele ies din calcul prin această modificare propusă. Înseamnă că am muncit degeaba, pentru că aceste norme se vor aplica viitoarelor contracte care se vor încheia. Iar noi mai ştim că activitatea de creditare este la pământ, că nu se mai face creditare în ţara românească, pentru că băncile nu mai fac creditarea nici a persoanelor fizice, nici a celor juridice şi că economia românească bate pasul pe loc din cauza acestui guvern care a încheiat un acord antinaţional cu FMI, care îşi bate joc de noi, de toţi. (…) Problema mea ca deputat şi membru al acestei comisii este că am muncit până acum să facem o lege bună şi am muncit degeaba, pentru că ea va opera pentru şapte contracte, şi nu pentru milioane de contracte’, a apreciat Nicolăescu.

De asemenea, deputatul PNL a susţinut că îi este foarte greu să accepte faptul că ‘Legislativul este la mâna FMI şi a BNR’.
ANPC îşi păstrează poziţia, dar Cerbulescu a refuzat să spună clar care este aceasta

Totodată, acesta a solicitat ANPC, ca iniţiator al legii, să precizeze care este poziţia sa şi a cerut ca la următoarele discuţii să vină premierul, care să explice ce s-a întâmplat.

Ulterior, comisia şi-a suspendat dezbaterile din lipsă de cvorum, în sală fiind prezenţi 17 deputaţi, în loc de 20, câţi erau necesari.

Întrebat de ziarişti despre poziţia ANPC, preşedintele Autorităţii, Constantin Cerbulescu, s-a limitat la a răspunde că instituţia îşi păstrează poziţia, dar a refuzat să spună clar care este aceasta.

‘Eu, ca preşedinte al ANPC, spun că protejăm consumatorii. Am mandat din partea PDL să susţin şi să protejez consumatorul prin aplicarea ordonanţei care este în vigoare la ora asta. Deci, ordonanţa este în vigoare. Până va ieşi din Parlament vom vedea ce se va întâmpla. Rămâne să vedem în final ce va spune Parlamentul prin vot’, a răspuns Cerbulescu insistenţelor ziariştilor de a-şi preciza clar poziţia. El a adăugat că trebuie să aibă o întâlnire cu premierul Emil Boc.
Franks: Doar pentru creditele viitoare

Neadoptarea măsurilor necesare pentru modificarea Ordonanţei 50/2010 poate prezenta riscul ca România să intre în procedura de infringement, declara Istvan Szekely, director de ţară pentru România în cadrul Comisiei Europene, cu ocazia conferinţei de presă pentru prezentarea concluziilor celei de şasea misiuni de evaluare a îndeplinirii de către România a prevederilor Acordului Stand-By.

Autorităţile europene au trimis deja o scrisoare Guvernului României pentru a semnala că Ordonanţa 50 nu este în conformitate cu reglementările europene.

‘Această etapă este cea de preinfringement’, a precizat Istvan Szekely, ceea ce înseamnă că autorităţile comunitare au sesizat că legislaţia europeană nu a fost preluată în cea naţională.

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, declara, cu ocazia misiunii Fondului Monetar în România, că Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori ar trebui aplicată doar noilor contracte.

‘Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în ordonanţă va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte, şi nu retroactiv, la cele existente’, a afirmat Franks.
DEZBATERE:
OUG 50 ar trebui aplicată pentru creditele în derulare sau pentru doar cele viitoare?