După două ore şi jumătate de discuţii, membrii Comisiei, alături de reprezentanţi ai sistemului bancar, dar şi ai clienţilor, au votat amendamente pentru un singur articol, respectiv 35, cu alineatele şi punctele aferente, fără, însă, ca întreg articolul să fie completat.

Majoritatea amendamentelor admise s-au referit la articolul 35 şi au vizat introducerea altor speze, altfel decât unilateral, cu excepţia costurilor aferente sau specifice unor restructurări de credite, adăugând servicii şi produse suplimentare, perceperea unui comision de depunere numerar la plata ratelor în credit sau perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor /ARB/, a precizat că, în condiţiile în care dispare din OUG 50 termenul de ‘unilateral’ în ceea ce priveşte perceperea de taxe din partea băncilor, sunt blocate premisele restructurărilor de credite.

‘În condiţiile în care se scoate cuvântul unilateral din Ordonanţă se blochează premizele oricărui fel de restructurări. Noi protejăm clientul sau facem o Ordonanţă prin care suntem împotriva lui? Prin acest amendament, banca nu mai poate face restructurare’, a precizat Gheţea.

Cel mai discutat punct al articolului 35 a vizat perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, fie la casierie, fie la bancomat. În cele din urmă, după circa 30 de minute de dezbateri, textul din Ordonanţă a fost votat în unanimitate, în varianta originală în care se menţionează că se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit.

În cadrul articolului 35 a fost introdus un nou amendament (litera f) care prevede să nu se mai perceapă comision pentru notificarea scadenţei ratelor, cu condiţia să nu se depăşească scandenţa creditului.

Pe de altă parte, în cazul amendamentului prevăzut la litera g, privind perceperea unui comision suplimentar pentru schimbarea garanţiilor aferente creditului cu condiţia ca debitorul să plătească toate costurile operaţiunii în cauză, acesta a fost aprobat cu 24 de voturi ‘pentru’.

Un alt amendament adus în discuţie a făcut referire la suspendarea contractuală a creditului pe perioada în care clientul se confruntă cu situaţii speciale.

Astfel, în propunerea de la punctul h se notează că la cererea scrisă şi motivată a consumatorului, creditorul acceptă suspendarea contractului de credit pe maximum 12 luni, în baza unui act adiţional semnat de ambele părţi contractante, în situaţia şi pe perioada în care consumatorul se confruntă cu probleme, precum şomaj sau reducerea veniturilor care au stat la baza analizei dosarului de credit.

Iniţiativa aparţinând deputatului PSD+PC, Mugurel Surupăceanu, nu a fost, în final, votată, discuţiile şi votul final urmând să fie reluat în şedinţa următoare a Comisiei, programată pentru miercuri, 17 noiembrie, de la ora 10.00.

Pe durata discuţiilor s-a vorbit despre faptul că o rescadenţare a creditului este echivalent cu resetarea împrumutului, conform normelor Băncii Naţionale a României /BNR/.

Următoarea şedinţă a Comisiei de Buget Finanţe şi Bănci, în care vor continua dezbaterile privind OUG 50/2010, va avea loc miercuri, începând cu ora 10.00.

La începutul lunii noiembrie, Istvan Szekely, director de ţară pentru România în cadrul Comisiei Europene, a declarat că neadoptarea măsurilor necesare pentru modificarea Ordonanţei 50/2010 poate prezenta riscul ca România să intre în procedura de infringement.

Autorităţile europene au trimis, deja, o scrisoare guvernului României, pentru a semnala că Ordonanţa 50 nu este în conformitate cu reglementările europene.

În data de 16 noiembrie a.c, peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea plăţii ratelor de credit, în cadrul a două acţiuni colective având ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convenţiile de credit, se arată într-un comunicat al casei de avocatură ‘Piperea şi Asociaţii’, care-i reprezintă pe aceşti clienţi.

Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, dar este analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

În urma analizei convenţiilor de credit, clienţii şi avocaţii lor au decis introducerea acţiunii în vederea constatării caracterului abuziv pentru nu mai puţin de 25 de clauze. Pe lângă clauzele introduse de Volksbank România prin actele adiţionale emise pentru aplicarea OUG nr. 50/2010 sunt avute în vedere şi clauze contractuale existente anterior în convenţiile de credit.

OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.
SURSA: Agerpres