‘În reclamaţii au fost sesizate diferite abateri comise de bănci, în general, care s-au adresat încălcării Ordonanţei 50/2010. Băncile au făcut contestaţie în instanţă şi se aşteaptă decizia legiuitorului. (…) Până la 1 noiembrie, sunt înregistrate 187 de reclamaţii, dar atenţionez că există reclamaţii făcute în grup, de o familie sau o asociaţie de persoane. Ca persoane, depăşesc 300-320’, a subliniat Liviu Todoran, comisarul-şef al CJPC Mureş.

Potrivit acestuia, băncile, deşi au atacat în instanţă procesele verbale de constatare a abaterilor, au fost obligate să se conformeze, în temeiul OUG 50/2010, al Legii 193/2000, republicată şi al Ordonanţei 21 privind protecţia consumatorului.

‘Deci ele contestă, eventual, şi amenda pe care au primit-o, dar măsurile rămân în vigoare. Aici intervine şi un alt risc pentru bănci: în momentul în care se reface controlul, pentru că s-au dat măsuri obligatorii, în condiţiile în care nu vor apărea modificări făcute de Parlament la ordonanţă iar legea promulgată va fi la fel, noi vom dispune, cel puţin pentru judeţul Mureş, suspendarea activităţii sau închiderea tuturor produselor respective care încalcă ordonanţa. Cred că este prima dată în istoria postdecembristă în care se vor dispune sancţiuni suplimentare, chiar şi închiderea unităţilor bancare care nu respectă prevederile Ordonanţei (50/2010 – n.r.)’, a afirmat Todoran.

Acesta a subliniat că al doilea control se va face în termen de 30-45 de zile de la efectuarea primului control şi data proceselor-verbale de contravenţie.

‘Toate băncile au refuzat semnarea proceselor verbale sau au semnat cu obiecţiuni. Până la ora actuală, toate au contestat în instanţă, în peste 150 de cazuri. Încă nu le ştim toate, pentru că noi trebuie să aşteptăm acel termen legal de 45 de zile ca să le ştim. Ştim în momentul în care suntem chemaţi în instanţă, când primim notificări de la organele de justiţie. Oamenii au prins curaj: de unde înainte măria sa banca era intangibilă şi consumatorul venea cu căciula în mână, cu rugăminţi mari’, a spus Liviu Todoran.
SURSA: Agerpres