În trimestrul trei din 2015, OTP Bank a înregistrat pierderi nete de 3,7 miliarde de forinţi (12,6 milioane de dolari), din cauza impactului excepţional de 25,5 miliarde de forinţi al planurilor din România de convertire în monedă naţională a creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni. Acţiunile băncii au scăzut vineri cu 1,7%, la 5.597 forinţi, la Bursa de la Budapesta. Anul acesta, titlurile au înregistrat un avans de 47%. 

În ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunţul a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Anul trecut, Guvernul de la Budapesta a forţat băncile să convertească creditele luate în franci elveţieni în moneda locală la rata de schimb din acel moment. Aceste evoluţii au afectat în ultimele luni rezultatele OTP din Ungaria. Acum, banca încearcă să ofere clienţilor din România oportunitatea de a converti împrumuturile în moneda naţională, pe fondul perspectivei schimbării legislaţiei. 

'Aceasta este o oportunitate benefică ambelor părţi, comparativ cu procesele. Vom avea indicii până la sfârşitul lunii martie 2016 în privinţa numărului de persoane care vor participa la convertirea împrumuturilor în monedă naţională', a afirmat directorul financiar, Laszlo Bencsik. 

'Situaţia din Europa de Est încă este sumbră. Piaţa va ignora rezultatele pe care a reuşit să le obţină OTP şi se va concentra pe problema ajustării din România şi pe provizioanele din Ucraina', a apreciat analistul Monika Kiss, de la Equilor Befektetesi, în Budapesta. 

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice. OTP Bank România a înregistrat în 2014 un profit ajustat după impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.

AGERPRES