Guvernul va modifica OUG privind contractele de credite pentru populaţie astfel încât actul normativ să se aplice în totală conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, în principal în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by.

“Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa privind ratele dobânzilor la contractele de creditare şi a asigura conformitatea totală cu legislaţia europeană, în special cu privire la non-retroactivitate”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

De asemenea, în document se mai arată că „suntem în continuare angajaţi să sprijinim stabilitatea financiară prin abţinerea de la promovarea unor iniţiative legislative, precum proiectul privind insolvenţa individuală, care ar afecta disciplina în domeniul creditelor. Vom încerca să menţinem cadrul actual, care permite băncilor să se bazeze pe expertiza proprie pentru colectarea creanţelor”, se arată în scrisoare.

Totodată, Guvernul se angajează să susţină băncile în procesul de restructurare a creditelor şi arată că va monitoriza îndeaproape rezultatele acestor operaţiuni.

Scrisoarea va fi aporbată de Guvern săptămâna viitoare

Premierul Emil Boc nu a putut confirma angajamentul Guvernului privind Ordonanţa 50, spunând că trebuie aşteptată forma finală a scrisorii de intenţie pentru a se putea pronunţa.

“Nu am discutat în Guvern scrisoarea de intenţie. Probabil în şedinţa următoare de Guvern vom aproba documentul”, a spus Boc