Campanie secretă lansată de GRU în 2025
În primele luni ale anului 2025, serviciul de informații militare al Rusiei, cunoscut sub acronimul GRU, a pus în mișcare o campanie secretă de monitorizare a vocilor critice din Europa, potrivit unei investigații realizate de publicația Dossier Center.
Aceasta este susținută financiar de Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus și opozant declarat al regimului lui Vladimir Putin.
Ancheta relevă că agenții GRU au primit instrucțiuni clare: să identifice și să colecteze date personale ale celor care pot influența opinia publică europeană – fie că este vorba despre politicieni, jurnaliști, lideri de opinie, influenceri sau figuri culturale.
Adresele personale, sursele de venit și legăturile financiare ale acestora sunt țintele principale ale acțiunii.
Motivul acestei operațiuni este clar: Kremlinul vrea să constituie baze de date cu potențiali adversari ai regimului, care să poată fi folosite ulterior în acțiuni de intimidare, discreditare sau alte operațiuni psihologice. Site-ul inliniedreapta.net, care citează Dossier Center, susține că aceste liste urmează a fi utilizate în „operațiuni viitoare” ale serviciilor rusești.

Avertismentul lui Mihail Hodorkovski
Într-un mesaj postat pe rețeaua X în data de 29 aprilie, Mihail Hodorkovski a tras un semnal de alarmă cu privire la caracterul periculos al acestor practici.
El afirmă că GRU se bazează pe agenți recrutați din medii diverse, în general motivați de bani, nu de convingeri ideologice, și care nu ezită să pună în pericol civili pentru a-și atinge scopurile.
”GRU recrutează agenți care provin din diverse medii și care sunt mai degrabă motivați de câștiguri financiare decât de ideologie și care nu țin cont de potențiale victime civile”, scria Mihail Hodorkovski pe X, pe 29 aprilie.
Putin, singurul obstacol în calea păcii din Ucraina
Jean-Noël Barrot, ministrul de externe al Franței, l-a desemnat pe Vladimir Putin drept principala piedică în calea încheierii conflictului dintre Rusia și Ucraina. Într-un interviu acordat agenției AFP, Barrot a subliniat că, în opinia sa, liderul de la Kremlin este „singurul obstacol” care împiedică reinstaurarea păcii în regiune.
Declarația sa vine imediat după ce, la Washington, administrația Trump a parafat cu Kievul un acord strategic de proporții. Acesta include constituirea unui fond de investiții destinat reconstrucției Ucrainei, o țară grav afectată de războiul care durează deja de trei ani. Inițiativa are o dublă miză: relansarea economică a teritoriului ucrainean și accesul americanilor la bogatele resurse minerale ale țării.