ANAF ar trebui să verifice situația firmelor care au sediul la aceeași adresă, afirmă Dragoș Anastasiu
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că problema nu constă în faptul că mai multe companii își au sediul la aceeași adresă, situație frecventă în cazul firmelor din cadrul unui holding sau al celor amplasate într-o clădire mare, ci dacă, la acea adresă, se desfășoară activități de evaziune fiscală.
„Problema nu e că sunt la aceeași adresă. Sigur când ai sute de companii și ai o căsuță e una, dar cand ai ditamai blocul și ai 80 de companii este alta. Trebuie analizat caz cu caz. Cu siguranță ANAF va trebui să se ducă cu Antifrauda și să-și facă treaba.
Dacă aceste companii sunt frauduloase ele vor trebui să fie pedepsite fără doar și poate”, a declarat el, cu ocazia prezentării măsurilor de reformă la companiile de stat.

Curtea de Conturi a semnalat recent un risc major de evaziune fiscală, față de care ANAF nu a luat aproape nicio măsură: mii de firme cu datorii de milioane de euro către stat au sediile sociale înregistrate la aceeași adresă.
HotNews a vizitat cele două apartamente considerate epicentrul afacerilor din România, după numărul firmelor înregistrate, și a stat de vorbă cu persoanele care lucrează acolo. Este vorba despre un bloc de locuințe din Sectorul 2 al Bucureștiului, unde, în doar două apartamente, își desfășoară activitatea circa 3.000 de companii.
Ca răspuns, ANAF susține că această situație s-a generat în mare parte din cauza modificărilor legislative adoptate acum cinci ani, față de care instituția și-a exprimat opoziția.
Legea permite înființarea unui număr nelimitat de societăți la aceeași adresă
Din anul 2020, Legea nr. 31/1990 autorizează înființarea unui număr nelimitat de societăți la aceeași adresă, fără niciun fel de restricție. Această schimbare a fost introdusă odată cu adoptarea Legii nr. 102/2020, care a eliminat un articol important din legislația precedentă, respectiv art. 17, alin. (4) din Legea nr. 31/1990.
Anterior, legea stipula că un imobil putea adăposti mai multe societăți numai dacă structura și suprafața utilă a clădirii permiteau desfășurarea activității acestora în camere sau spații separate, iar numărul firmelor era restricționat de numărul acestor încăperi sau spații distincte.
Conform ANAF, aceste restricții, introduse inițial prin OUG nr. 54/2010, urmăreau tocmai să combată evaziunea fiscală și să împiedice înființarea „societăților fantomă”.
Potrivit ANAF, modificările legislative „puteau fi exploatate de persoanele care au intenția de a înființa societăți fantomă și de a le folosi pentru a evita îndeplinirea obligațiilor fiscale prevăzute de lege”. Totodată, ANAF precizează că legea a fost adoptată fără a ține cont de opinia Guvernului României, care includea și poziția instituției.