România este obligată. Lege nouă pentru libertatea presei, aplicabilă din august

România este obligată. Parlamentul European a adoptat o nouă lege privind libertatea presei, care va intra în vigoare începând cu 8 august anul acesta, interzicând monitorizarea ilegală a comunicațiilor jurnaliștilor și utilizarea de programe de spionaj în acest scop.

Vicepreședintele PE, Sabine Verheyen, a subliniat, în cadrul unui seminar desfășurat la Strasbourg, că astfel de intervenții asupra corespondenței unui jurnalist vor fi permise doar în situații excepționale, în care securitatea națională este grav pusă în pericol.

Verheyen a explicat că protecția jurnaliștilor nu este absolută: dacă un jurnalist este implicat în activități ilegale, cum ar fi apartenența la grupuri teroriste, atunci supravegherea acestuia devine justificată legal.

Totuși, din 8 august, supravegherea sau folosirea software-ului de spionaj împotriva jurnaliștilor este ilegală și orice abatere poate fi contestată în instanțe, fie la nivel național, fie european.

Ea a insistat că această lege aduce o schimbare majoră, oferind celor afectați un cadru juridic clar pentru apărarea drepturilor lor.

„De exemplu, când un jurnalist nu doar relatează despre un grup terorist, ci este parte a unui grup terorist sau este suspectat de acest lucru, cred că este clar că protecția lui nu mai există, pentru că un jurnalist nu este scutit de la a se comporta legal. Dar nu mai este posibil după 8 august, sau nu mai este posibil din punct de vedere legal, să efectuezi supraveghere sau să utilizezi software de spionaj. Așa că orice caz în care se folosesc dispozitive de spionaj pe telefoanele mobile și dispozitivele jurnaliștilor poate fi adus în fața instanței. Dacă nu la nivel local atunci la nivel european, pentru că este împotriva legii europene”, a avertizat ea.

Uniunea Europeană (UE)
SURSA FOTO: Dreamstime

Rolul Comisiei Europene în aplicarea legii

Comisia Europeană va avea rolul de a verifica dacă statele membre respectă această legislație, iar vicepreședintele Parlamentului European a subliniat importanța obținerii de informații din teren, direct de la jurnaliști și alte surse, pentru a evalua eficiența aplicării legii în practică.

România este obligată. Sabine Verheyen a făcut un apel către mass-media să-și asume responsabilitatea de a raporta și asupra problemelor interne sectorului media, punctând că deseori presa evită să scrie despre încălcările drepturilor jurnaliștilor.

„Sarcina noastră este de a verifica dacă Comisia se achită bine de această sarcină. De aceea este important să luăm informații și de la bază, de la oameni din teren din statele membre, de la jurnaliști, de la alte surse, pentru a vedea ceea ce se întâmplă, în așa fel încât să nu avem doar un raport, să vedem în mod real ce efect are legislația. Este corectă din punct de vedere formal? Este interpretată în cel mai bun mod? Și, dacă nu este, Comisia poate interveni pentru că este un regulament, nu o directivă”, a explicat vicepreședintele PE.

În același eveniment, Diana Riba I Giner, vicepreședinte a Comisiei pentru cultură și raportoare pentru lege, a atras atenția că deși progresul este posibil în toate țările, există incertitudini privind modul în care statele membre vor aplica norma.

Ea a insistat că legea reprezintă un pas important pentru consolidarea pluralismului și independenței editoriale în Europa.

„Unii dintre noi au îndoieli despre cum vor interpreta statele membre acest text sau cum se va încheia totul. Vrem să întărim pluralismul media și să consolidăm independența editorială și acesta este un prim pas'” a mai spus eurodeputata din grupul Verzilor.

Avertismente privind aplicarea formală a reglementărilor

Totodată, reprezentanta media Veronika Munk a semnalat că unele guverne pot adopta doar formal reglementările fără a le aplica efectiv, menționând cazuri din Ungaria și Slovacia, unde controlul asupra consiliilor media riscă să submineze independența acestora.

Ea a punctat importanța unui feedback constant în perioada de implementare pentru a asigura respectarea reală a legii.

„Sunt unele guverne, precum cel ungar, care se pricep foarte bine să pară că respectă o lege la nivelul reglementărilor, dar să nu facă asta la un nivel practic'” a atras atenția Veronika Munk, care a activat multă vreme și în Ungaria.

„În Slovacia guvernul lui Robert Fico a votat noi membri în consiliul media care sunt tot mai aliniați cu partidul de guvernământ”, a spus ea despre situația din Slovacia, referindu-se la unul dintre organismele noi prevăzute de noua legislație.

„Cred că feedback-ul va fi esențial pentru a observa cum decurge implementarea”, a mai adăugat Munk.