Mesajul transmis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost făcut public într-un comunicat al deputatului, care atrage atenția asupra lipsei totale de acțiune a instituției în anii 2023 și 2024.
ANAF a blocat doar patru firme cu legături rusești
În contextul internațional marcat de sancțiuni economice impuse de Uniunea Europeană împotriva entităților asociate regimului Putin, ANAF nu a oferit nicio justificare privind inactivitatea din ultimii doi ani, susține deputatul.
El este de părere că instituția a transferat responsabilitatea privind aplicarea acestor măsuri altor autorități, fără a menționa care anume.
„În plin context internaţional marcat de sancţiuni împotriva firmelor apropiate de regimul Putin, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) recunoaşte, într-un răspuns oficial adresat deputatului USR Cezar Drăgoescu, că a luat măsuri doar împotriva a 4 firme cu legături ruseşti, iar toate ordinele de blocare a conturilor au fost emise exclusiv în anul 2022”, a transmis deputatul USR într-un comunicat.

Deputatul solicită clarificări din partea Ministerului Finanțelor
Deputatul Cezar Drăgoescu, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, a lansat mai multe critici și a susținut că această inacțiune ar ridica semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea ANAF de a contribui la protejarea securității economice a României și de a respecta angajamentele internaționale.
El solicită clarificări din partea Ministerului Finanțelor în legătură cu lipsa aplicării sancțiunilor economice impuse de UE împotriva firmelor cu legături cu regimul de la Kremlin.
„Este absolut ridicol şi revoltător. În loc să protejeze interesele statului român şi să aplice legea în faţa unor firme cu legături cu regimul Putin, ANAF îmi spune să întreb în altă parte.
Nu vorbim despre birocraţie banală, ci despre securitate economică şi despre obligaţii internaţionale ale României în faţa unei agresiuni care ameninţă întreaga Europă”, a mai spus deputatul.
Deputatul cere un răspuns oficial și urgent cu privire la lipsa de acțiune a ANAF și solicită statului român să își clarifice poziția în raport cu entitățile apropiate Kremlinului.
„Ce mesaj transmitem partenerilor noştri internaţionali când nici măcar nu aplicăm sancţiunile la care ne-am angajat?
Statul român trebuie să răspundă dacă protejează sau nu interesele oligarhilor ruşi în dauna cetăţenilor români”, a conchis el.