Raportul care vizează sistemul Returo a fost trimis către DIICOT, ANAF și Garda de Mediu, pentru inițierea unor investigații și dosare penale, conform informațiilor publicate de România TV.
Rețeaua Returo ar fi devenit o mașinărie de înșelat
Anchetatorii au descoperit că aproximativ 100 de comercianți-parteneri Returo raportează electronic cantități semnificativ mai mari de ambalaje decât cele colectate efectiv – uneori sub 60% față de cât este raportat.
Aceste decontări se fac exclusiv în baza datelor generate de aparatele de colectare automate (RVM-uri), și nu în funcție de greutatea sau volumul real al deșeurilor ridicate.
Una dintre metodele de fraudare implică introducerea repetată a acelorași ambalaje în aparate, profitând de faptul că mecanismele de compactare sunt dezactivate intenționat pentru a permite recircularea. Astfel, un singur ambalaj poate fi returnat de mai multe ori, generând în mod fals plăți multiple de garanție.
În unele cazuri, un aparat a fost raportat că ar fi procesat 4000 de ambalaje pe oră, deși capacitatea reală maximă este de aproximativ 100 pe oră.

Raportul indică o altă metodă de fraudă prin înregistrarea fictivă în sistem a unor firme de salubritate
Mai mult, raportul indică o altă metodă de fraudă prin înregistrarea fictivă în sistem a unor firme de salubritate, transport sau sortare de deșeuri, care se prezintă ca fiind magazine alimentare.
Acestea plasează aparate de colectare în zone inaccesibile consumatorilor, cum ar fi rampe de gunoi sau depozite de deșeuri, apoi le umplu cu ambalaje colectate ilegal de pe terenuri virane sau din orașe. Astfel, aceleași ambalaje sunt introduse în sistem fără ca aceste companii să fi plătit vreodată garanția ca și consumatori.
Internetul a devenit, de asemenea, o platformă activă pentru această fraudă, existând numeroase anunțuri de achiziționare a ambalajelor Returo la kilogram. Pentru a acoperi discrepanțele dintre datele raportate electronic și ambalajele colectate fizic, companiile implicate în schemă achiziționează deșeuri de plastic de la diverși furnizori și le predau sistemului ca fiind provenite din colectare reală.
Raportul relevă și faptul că firmele de transport, angajate să ridice ambalajele de la centrele de colectare, redirecționează ambalajele către alte firme care le reintroduc în sistem, încasând din nou garanția de 0,5 lei pe unitate. Această rotație multiplă a ambalajelor generează un flux artificial de rambursări, susținut de fraudarea sistemului informatic și lipsa unui control riguros la punctele de colectare.