Închiderea restaurantelor și a teraselor a fost anunțată în urmă cu doar două zile, iar premierul Ludovic Orban nu pierd timpul. Acesta a avut, vineri, o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii industriei HORECA, context în care s-a convenit analizarea unor noi măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din domeniu, în vederea diminuării efectelor crizei sanitare.

Astfel, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, discuţiile au vizat impactul deciziilor luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, precum şi al măsurilor de sprijinire a sectorului HORECA, în contextul crizei sanitare.

Șomajul tehnic va fi plătit

Mai exact, se pare că una din modalitățile principale ar fi plata șomajului tehnic pentru angajați în perioada în care aceștia nu vor putea lucra din cauza restricțiilor.

„O modalitate de susţinere a sectorului HORECA stabilită de Guvern constă în continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil şi a plăţii unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menţinut la reluarea activităţii.

De asemenea, vor fi analizate măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HORECA, astfel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare”, se arată în postare.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor.

În urmă cu două zile, prefectul Capitalei a anunțat ce restricții vor intra în vigoare de miercuri, 7 octombrie, în București, în contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de COVID-19 în România. Printre acestea se numără inclusiv închiderea restaurantelor și a cafenelelor.

În ceea ce privește situația din alte orașe din țară, deciziile urmează să fie luate de Comitetele Județene.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea