Război total, de la distanță, între premierul Ludovic Orban și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Orban o atacă pe social democrată și spune că nici nu se gândește să aloce alți bani pentru Primăria Capitalei.

Război pe sute de milioane

Este scandal pe sute de milioane de lei. Orban spune că peste 1.500 de localităţi din ţară se confruntau cu probleme financiare și că nu are cum să dea alți bani Bucureștiului. „Trebuie să vă spun că Bucureştiul este cel mai bogat oraş din România, iar a cere bani de la bugetul de stat mi se pare o lipsă de bun-simţ, pentru că bugetul de stat este alimentat cu taxe şi impozite plătite şi din Moldova, unde oamenii au nivel de viaţă mult mai scăzut, (…) alimentat cu taxe şi impozite plătite şi de cetăţenii din Oltenia, şi de cetăţenii din Braşov, (…) toată lumea plăteşte la bugetul de stat. (…) Mi-a solicitat (Gabriela Firea – n.r.) să îi aloc din fondul de rezervă al Guvernului 667 de milioane. Nu pot să aloc Bucureştiului 667 de milioane în condiţiile în care erau peste 1.500 de localităţi care riscau să termine anul fără să poată să plătească salariile, fără să poată să plătească iluminatul public, fără să poată să plătească indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi sau salariile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Aceşti bani au trebuit alocaţi acolo, că nu puteam să fac o asemenea nedreptate încât să aloc pentru cine ştie ce categorii de cheltuieli pe care nu le înţelege nimeni, pentru că nu le vede nimeni în Bucureşti”, a spus Ludovic Orban, la România TV.

Ciolacu îl atacă pe Orban

În replică, șeful intermiar al PSD, Marcel Ciolacu, intervine în scandalul dintre premierul României şi primarul general al Capitalei pe tema bugetului şi îl acuză pe Ludovic Orban că i-a favorizat pe primarii PNL şi că dă dovadă de „neruşinare”. „Bun simţ, domnule Orban, este să aloci banii publici, transparent, în funcţie de nevoile reale ale comunităţilor locale şi indiferent de cine sunt conduse. Neruşinare este să pedepseşti cetăţenii pentru că sunt conduşi de un primar de altă culoare politică. Aşa cum aţi făcut dumneavoastră acum trei zile, când aţi golit ilegal fondul de rezervă către primarii PNL! Chiar dacă matematica nu este domeniul dvs forte, cifrele sunt clare: pentru cei 53% primari PSD aţi alocat 100.707mii lei, iar pentru 33% primari PNL aţi alocat TRIPLU, 283.670 mii lei. Şi mai aveţi tupeul să le vorbiţi cetăţenilor despre bun simţ! PS: Nu o mai jigniţi pe Gabriela Firea. Dacă aveţi curaj candidaţi împotriva ei în alegeri. Sau vă e teamă că luaţi 11% ca data trecută?!”, a scris Ciolacu, pe o rețea de socializare.