Ora de iarnă 2023. Se schimbă ceasurile în toată România. Momentul se va petrece într-un weekend din octombrie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Când se va petrece, mai exact, acest lucru?

Ora se schimba tradițional în ultimul weekend din octombrie. Mai exact, ceasurile trebuie reglate în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Atunci este momentul trecerii la ora de iarnă 2023.

Ora de iarnă 2023 – toți românii vor dormi mai mult

Un lucru pe care mulți vor să știe este legat de cum trebuie reglate ceasurile. Ora 4:00 devine ora 3:00. Cu alte cuvinte, ora de iarnă 2023 are un avantaj: toți românii vor dormi cu o oră mai mult. Asta pentru că 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din anul 2023. Cum ora 04:00 devine ora 03:00, ziua va avea 25 de ore.

Ora de iarnă 2023 înseamnă că vom dormi mai mult. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi. Până când organismul se adaptează este recomandată reducerea cafelei. Trebuie redus și ceaiul negru/verde.

Este necesar să evităm și băuturile carbogazoase şi energizante. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți de adaptare. Schimbarea orei poate perturba ritmul somnului. În plus, mulți oameni pot acuza stare de oboseală și lipsa de concentrare în primele zile. Unii experți recomandă ajustarea treptată a programului de somn, cu câteva minute înainte de culcare înaintea trecerii la ora de iarnă.

Ora de iarnă 2022
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiect pentru eliminarea schimbării de oră

Sistemul orei de vară și de iarnă este implementat pentru a ne putea bucura de lumină naturală într-o măsură cât mai mare. În fiecare primăvară și toamnă, ceasurile sunt ajustate cu o oră pentru a se potrivi cu schimbările de lumină. Astfel, în ultimul weekend din martie, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră. În ultimul weekend din octombrie, la ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră.

Trebuie spus că în 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbarea orei. Multe țări s-au opus. Autoritățile lucrează în prezent la coordonare.

Motivul pentru introducerea orei de vară

Motivul pentru introducerea orei de vară a fost lipsa de combustibil în mijlocul Primului Război Mondial, potrivit The Weather Channel. Schimbarea orei ar trebui să contribuie la economisirea energiei. Inițial a fost un fenomen de război, pe care Germania și, ulterior, alte țări precum Italia și Franța l-au abolit inițial după Primul și Al Doilea Război Mondial.

30 de ani mai târziu, Franța a inițiat din nou schimbarea orei în timpul crizei petrolului din anii 1970. În anii următori s-au alăturat toate țările din Europa Centrală.

Țările unde se mai reglează ceasurile

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia la ora 2:00 duminică, 29 octombrie. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie. Dar mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei. Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație.

Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Aceste țări li se va alătura acum Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.