Se schimbă ora în România. Mai este foarte puțin timp până când trecem la ora de iarnă. În doar câteva săptămâni, vom dormi mai mult cu o oră, însă când se va întâmpla acest lucru?

Dacă ne amintim bine, în anii trecuți, Comisia Europeană a propus constant renunțarea la ora de iarnă, însă nici până acum, România nu a adoptat o astfel de decizie în acest sens.

Drept urmare, România va trece la ora de iarnă la aceeași dată ca și până acum, mai exact în noaptea dintre 29 și 30 octombrie. În acel weekend, ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Amintim faptul că anterior, Comisia Europeană a propus renunțarea la ora sezonieră, însă niciun stat membru al UE nu a luat o decizie oficială în acest sens.

Conform propunerii făcute de Comisia Europeană, statele membre puteau să aleagă, odată pentru totdeauna, dacă vor să aplice permanent fie pentru ora de vară fie pentru ora de iarnă.

România nu este pregătită să renunțe la ora de iarnă

Prima oară, propunerea a apărut în anul 2018, însă multe state membre s-au opus, precizând că ar fi una ”prematură. Ulterior a urmat pandemia de coronavirus, iar mai apoi războiul din Ucraina, drept urmare, prioritățile au fost altele.

Amintim faptul că anul trecut, europarlamentarul Victor Negrescu declara că România a luat decizia de a nu adopta decizia de renunțare la ora de iarnă.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis ca, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, spunea în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu.

De cealaltă parte însă, sunt state membre ale UE care par oarecum deschise în fața unei astfel de decizii, în cazul în care situația energiei se va agrava. Italia este una dintre ele.

Italia ar putea renunța la schimbarea orei

Societatea Italiană de Medicină a Mediului spunea anterior că renunțarea la schimbarea orei ar economisi 500 de milioane de euro. Cele mai mari partide politice sunt în favoarea renunțării la ora de iarnă, care ar trebui să aibă loc anul acesta pe 30 octombrie.

În cazul în care Italia ar lua o astfel de decizie, sunt șanse mari ca și alte state UE să urmeze exemplu. În ceea ce privește motivele propunerii, Comisia Europeană, dar și experții din sănătate spunea că schimbarea orei are efecte secundare asupra organismului, în special în primele două săptămâni.

Mai exact, sunt persoane care se pot confrunta cu probleme fizice, dar și psihice în momentul în care se schimbă ora. Acestea se pot manifesta fie prin insomnii, fie prin stări de oboseală, iar în unele cazuri chiar și depresie.