Schimbarea orei afectează viața de zi cu zi a sute de milioane de oameni. Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după Echinocțiul de Primăvară, din 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Prin urmare, România trece la ora de vară pe data de 30 spre 31 martie, care devine astfel ziua cea mai scurtă a anului (23 de ore).

Ora de vară 2024. Echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de Primăvară marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei în emisfera sudică (unde are loc Echinocțiul de toamnă).

La Echinocțiul de Primăvară, Soarele trece prin punctul vernal, unul din cele două puncte în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc.

Ca urmare, ziua va fi egală cu noaptea și va crește constant, până la Solstițiul de vară, când are loc ziua cea mai lungă și noaptea cea mai scurtă a anului.

Iată ce trebuie să știți despre începerea orei de vară în 2024, potrivit USA Today.

Când se trece la ora de vară în Statele Unite

Ora de vară în Statele Unite începe în a doua duminică din martie și se termină în prima duminică din noiembrie. Anul acesta, va începe pe 10 martie și se va încheia pe 5 noiembrie.

Schimbarea orei începe la ora 2:00, când ceasurile americanilor trebuie date cu o oră înainte, astfel încât ora să devină 3:00.

Toamna, ceasurile se dau înapoi cu o oră, de la ora 2:00 la ora 1:00. Majoritatea dispozitivelor electronice fac această schimbare automat.

Anumite state americane nu respectă această oră de vară

Ora de vară
Când se trece la ora de vară / SURSA FOTO: Dreamstime

Arizona, Hawaii, Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane, Puerto Rico și Insulele Virgine sunt statele și teritoriile care nu respectă ora.

În 2022, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege pentru a face ora de vară permanentă. Dacă legea va fi promulgată, ar intra în vigoare în noiembrie 2023, la sfârșitul orei de vară din acest an.

Același concept se desfășoară în fiecare dintre cele patru fusuri orare ale Statelor Unite continentale, orașele aflate la marginea cea mai de est a fiecărui fus orar înregistrând orele de apus, aproximativ între 5:30 și 5:45 p.m. ora locală.

O lege din anii 60 a stabilit DST ca standard național

Adoptarea oficială a orei de vară în SUA a avut loc în 1966, odată cu implementarea legii Daylight Saving Time.

Această lege a stabilit DST ca standard național și a oferit statelor americane posibilitatea fie de a schimba ora, fie de a rămâne la ora standard pe tot parcursul anului. În efortul de a economisi energie, guvernul federal a prelungit ora de vară în 2007.

Acum, ora de vară începe la ora 2 dimineața, în a doua duminică a lunii martie, și se termină la ora 2 a.m. în prima duminică a lunii noiembrie.

Deși statelor li se permite să renunțe la ora de vară conform legii federale, acestea trebuie să primească aprobarea Congresului, înainte de a adopta ora standard permanentă pe tot parcursul anului.

Câștigăm sau pierdem o oră?

Odată cu trecerea la ora de vară, ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar asta duce la pierderea unei ore de somn, pe măsură ce ziua devine acum de 23 de ore.

Peste 70 de națiuni la nivel global respectă ora. Cu toate acestea, cantitatea exactă de energie care se economisește la nivel global în fiecare an datorită trecerii la ora de vară nu este cunoscută.