Solstițiul de iarnă 2023. Acest eveniment va avea loc în ziua de 22 decembrie, la ora 05:27. Această zi va fi cea mai scurtă zi a anului 2023. Ulterior, timp de trei luni, durata de lumină va începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea. Se va întâmpla până la echinocțiul de primăvară din 2024.

Solstițiul de iarnă 2023. Este cea mai scurtă zi a anului

Chiar dacă iarna meteorologică sosește de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de solstițiu. Acest eveniment este legat de mişcarea anuală a soarelui pe sfera cerească, urmare a mişcării Pământului în jurul Soarelui.

La data solstițiului de iarnă, pe 22 decembrie, Ssoarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est. Totodată, apune tot cu același unghi spre sud, față de punctul cardinal vest. La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an. Este vorba despre 8 ore și 50 de minute. Simultan, noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute, conform informațiilor publicate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Există mai multe tradiții și obiceiuri cu privire la solstițiul de iarnă

Amintim că există mai multe tradiții și obiceiuri cu privire la solstițiul de iarnă. De exemplu, folclorul românesc susține că ziua solstițiului de iarnă marchează lupta dintre rău și bine. Astfel, „cerurile” se deschid în același timp cu „străfundurile”.

Totodată, tradițiile din popor ne spun că oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugăciunile către cer, în noaptea solstițiului de iarnă. În caz contrar, vor avea parte de greutăți în tot anul următor.

Tradiția ne mai spune și că oamenii urcau în acest moment pe munte, cu torțele aprinse, pentru a întâmpina răsăritului soarelui. Ulterior, se rugau și făceau petreceri în jurul focului. Acest lucru se mai păstrează în unele sate din România.

În trecut, oamenii sacrificau animale de solstițiul de iarnă. Ulterior, această practică a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad. Acesta era tăiat și apoi ars.

O altă tradiție din popor ne spune că nu este bine să fii singur în ziua solstițiului de iarnă, care va avea loc în acest an pe 22 decembrie. Astfel, trebuie să ne asigurăm că suntem alături de cineva.