Ora de iarnă. România va trece la ora de iarnă pe 29 octombrie

Ora de iarnă 2023. În ciuda dezbaterilor, Uniunea Europeană nu a ajuns la nicio concluzie. Drept urmare, acest lucru înseamnă că 29 octombrie rămâne data la care țara noastră va trece la ora de iarnă. Tema rămâne în dezbatere la nivel european. Între timp, în noaptea de 28 spre 29 octombrie se va face trecerea.

Mai precis, ora 04.00 devine ora 03.00. În plus, în ziua de duminică ne vom putea bucura de o oră în plus de weekend, deoarece ziua va avea 25 de ore în loc de 24!

De-a lungul anilor, regulile pentru schimbarea orei au evoluat. Cu toate acestea, în prezent, în România, ora se schimbă de două ori pe an, în martie și octombrie. Încă din 1998 s-a decis ca trecerea la ora de vară să se facă în ultimul weekend din luna martie, când ceasurile se dau cu o oră înainte.

Tot de atunci a rămas stabilit și ca trecerea la ora de iarnă să se facă în ultima duminică din octombrie. În acest moment, ceasurile se dau înapoi cu o oră. Acesta este modul actual în care se gestionează schimbarea orei în țară.

Acest sistem de ajustare cu o oră a fost implementat pentru a asigura oamenilor cantitatea cea mai mare de lumină naturală de-a lungul întregului an. La trecerea la ora de vară, ceasurile se setează astfel încât ora 3:00 devine ora 4:00, iar la trecerea la ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00.

Această practică are scopul de a economisi energie electrică și de a se potrivi mai bine cu ciclurile naturale ale luminii solare în diferite sezoane.

Anumite țări au renunțat deja la acest sistem de schimbare a orei

Ora de iarnă 2023. Țările care au renunțat cel mai recent la trecerea la orele de vară și de iarnă sunt Siria, Iran, Iordania și Mexic. Un alt exemplu în acest sens este Africa, unde 51 de state nu își schimbă ora. Cu toate acestea, țări precum Namibia, Tunisia și Egipt au ales să rămână la sistemul de schimbare a orei.

Nu trec la orele de vară sau de iarnă nici Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua și Columbia. Pe listă sunt și anumite țări din Asia.

Printre ele sunt și Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord. Același lucru se petrece și în Arizona, Insulele Hawaii, Queensland și Australia de Vest.

UE a cerut statelor membre să rămână ori la ora de vară, ori la cea de iarnă. Cu toate acestea, termenele date pentru această decizie (2019 și 2021) au trecut, fără mari inițiative din partea statelor europene.

Un sondaj UE arată că 4,6 milioane de oameni au parte de simptome fizice la schimbarea de oră. Printre acestea amintim insomnii, oboseală și disconfort fizic/mental.