Principalul opozant al Kremlinukui şi al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi a sosit în Vladimir, o regiune situată la 200 de kilometri est de Moscova.

Acolo este plasat mai întâi în carantină şi urmează să fie trasferat într-o colonie penitenciară, pentrtu a-şi ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, a anunţat duminică un organism public, relatează AFP.

Aleksei Navalnîi a sosit într-o instituţie a serviciilor penitenciare ruse din regiunea Vladimir, pentru a-şi efectua pedeapsa”, a anunţat într-un comunicat Comisariatul Public de Supraveghere din Moscova (ONK).

Secretarul general al ONK Aleksei Melnikov a declarat agenţei ruse de presă Interfax că Navalnîi, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, este plasat mai întâi în carantină, înainte de a fi transferat către o colonie din regiune.

Potrivit unor surse contactate de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti, opozantul urmează să fie transferat în Colonia penitenciară numărul 2, situată în orăşelul Pokrov, în regiunea Vladimir, în Rusia europeană.

Presa rusă scrie că această colonie este de tip ”regim normal”, adică o colonie în care condiţiile de detenţie sunt mai puţin dure, şi că în ea se află 800 de deţinuţi.

Directorul serivciilor penitenciare ruse Aleksandr Kalaşnikov dădea asigurări vineri că Navalnîi ”a fost transferat către un loc în care trebuie să se afle prin decizia tribunalului” şi că la adresa principalului opozant politic din ţară nu există ”nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea”.

Opozantul ”îşi va ispăşi pedeapsa în condiţii absolut normale”, preciza el şi dădea asigurări că ”domnul Navalnîi, dacă doreşte, va lua parte la activităţi de producţie”.

O moştenire a Uniunii Sovietice, cea mai mare parte a pedepselor cu închisoarea din Rusia sunt efectuate în tabere penitenciare uneori foarte izolate.