În ultimul timp au sporit speculaţiile conform cărora la reuniunea de luni se va solicita Libiei şi a Nigeriei să se alăture acordului de reducere a producţiei, de la care sunt exceptate în acest moment. 

Reprezentanţi din şase ţări membre OPEC şi state producătoare din afara cartelului se vor întâlni luni la Sankt Petersburg pentru a discuta perspectivele de pe piaţa ţiţeiului şi îndeplinirea reducerilor de producţie. 

Din octombrie, producţia Rusiei a scăzut cu aproximativ 300.000 barili pe zi (bpd), a precizat Novak. 

Reechilibrarea pieţei petrolului înregistrează progrese mai lente decât se estima, dar procesul va accelera în semestrul doi din 2017, a afirmat duminică la Sankt Petersburg secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo. 

Acesta a citat creşterea semnificativă a cererii de ţiţei, reducerea producţiei în conformitate cu acordul încheiat de ţările membre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului, majorarea stocurilor în SUA, printre motivele accelerării reechilibrării pieţei petrolului în semestrul doi din 2017 

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să să alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei. 

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 – martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi. 

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului petrolului să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei. 

SURSA: Agerpres