'Preţurile se vor stabiliza în 2016. Pe termen lung, ne aşteptăm la stabilitate pe piaţa ţiţeiului. Toţi am avut de suferit din cauza instabilităţii pieţei şi a volatilităţii preţului la ţiţei', a declarat şeful OPEC, în timpul vizitei la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. 

Acesta a explicat că Rusia şi OPEC au aceleaşi obiective, de a menţine piaţa petrolului echilibrată şi stabilă. 

'Piaţa mondială a ţiţeiului este afectată de diverşi factori politici. În special acordul cu Iranul – consecinţele sale – vor afecta piaţa', a explicat Novak. 

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător, care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor va permite Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol. 

Joi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie era în creştere, la 53,38 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) se tranzacţiona 48,70 dolari. 

În iunie, miniştrii din ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să menţină plafonul oficial de producţie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi. 

În condiţiile în care preţul petrolului şi-a revenit cu aproape o treime după ce, în luna ianuarie, a coborât până la 45 de dolari per baril, cel mai mic preţ din ultimii şase ani, miniştrii OPEC au considerat că nu există motive să modifice o strategie care pare să fi relansat consumul mondial şi a pus o frână în calea progreselor realizate de SUA în domeniul petrolului şi gazelor de şist. 

Cele 12 state membre ale OPEC furnizează aproximativ o treime din producţia mondială de petrol. 

AGERPRES