În luna decembrie 2016, statele membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. 

La o conferinţă pe energie care a avut loc joi la Abu Dhabi, Khalid al-Falih a dezvăluit că există negocieri intense în culise între marii producători de petrol înaintea reuniunii din luna mai a OPEC. Oficialul saudit a precizat că s-a ajuns la un acord preliminar pentru prelungirea acordului de reducere a producţiei, dar că este nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. 

"Există o opinie majoritară pe cale să se formeze, dar nu am ajuns încă la final", a spus Khalid al-Falih. 

Întrebat dacă există discuţii şi cu Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, Falih a răspuns: "Vorbim cu toate ţările. Nu am ajuns încă la un acord definitiv, dar se concretizează un consens". 

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul Petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, a declarat că se aşteaptă la o prelungire a acordului de reducere a producţiei de ţiţei. 

"Avem un grad important de respectare a acordului din partea statelor care nu sunt membre OPEC, ceea ce arată importanţa prelungirii acordului", a spus Essam al-Marzouq, adăugând că producătorii de petrol din OPEC sunt interesaţi ca un număr şi mai mare de state care nu sunt membre ale cartelului să se alăture acestui acord. 

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reunesc în data de 25 mai pentru a discuta prelungirea acordul de reducere a producţiei de ţiţei convenit împreună cu statele producătoare care nu sunt membre ale cartelului. 

În ultimele luni, preţul petrolului şi-a revenit, ajungând deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Aceasta, după ce, anterior, începând de la mijlocul lui 2014 şi până în 2016, a pierdut jumătate din valoare din cauza supraofertei de ţiţei existente pe piaţă. 

AGERPRES