În 2016, cererea globală de ţiţei va scădea cu 50.000 barili pe zi (bpd), iar datele ar putea fi revizuite în scădere, a previzionat OPEC.

În martie, OPEC a pompat 32,25 milioane de barili pe zi, în creştere cu aproximativ 15.000 bpd faţă de februarie.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol se aşteaptă la o supraofertă de 790.000 bpd în acest an, în cazul în care cartelul va menţine ritmul de producţie din martie.

În timp ce majoritatea statelor membre ale cartelului şi-a menţinut sau şi-a redus producţia de ţiţei, Iranul şi-a majorat-o cu 139.000 bpd în martie, la 3,3 milioane de barili pe zi, comparativ cu februarie.

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori se vor întâlni în 17 aprilie la Doha pentru a discuta îngheţarea producţiei de petrol la nivelul din ianuarie, cea mai recentă încercare de a sprijini preţul ţiţeiului pe o piaţă suprasaturată.

Teheranul vrea să-şi recâştige cota de piaţă pierdută din cauza sancţiunilor internaţionale, înainte de a lua în considerare o astfel de decizie, a anunţat săptămâna aceasta postul public iranian de televiziune Press TV.

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puţin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor, prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei, în pofida scăderii preţurilor.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. Miercuri, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat la 44,4 dolari. AGERPRES