Astfel, numărul total de Certificate Verzi emise pentru energia regenerabilă produsă în 2015 de participanţii înscrişi la piaţa de certificate verzi, transmise la OPCOM s-a ridicat la 14.156.259 milioane, iar numărul de certificate verzi pentru energia produsă până la 10 martie 2016 este de 1.016.335.

Totodată, 355.892 de certificate verzi au fost anulate în 2015, iar 124.928 de certificate au fost anulate în primele două luni şi jumătate din anul 2016.

Valoarea acestor certificate expirate şi anulate este de 63,3 milioane de lei, care reprezintă bani pierduţi definitiv de investitorii din regenerabile, a declarat, pentru AGERPRES, Martin Moise, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES).

"În acelaşi timp, stocul la zi de certificate disponibile neacoperite de cotă este de 4.303.236 de certificate verzi, reprezentând o valoare de 569.767.811 lei, stoc care va creşte puternic până la finalul anului, în baza cotei foarte mici aprobate de Guvern şi ANRE pentru 2016. Dezastrul pentru regenerabile este confirmat şi de sesiunea de tranzacţionare de pe Piaţa Certificatelor Verzi, care a avut loc pe 16 martie şi în care s-au vândut doar 5.490 CV din cele peste 1,7 milioane ofertate. În timp ce autorităţile nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăţi aceasta situaţie dezastruoasă, ne întrebăm cu maximă îngrijorare oare cât mai poate rezista sectorul care se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment", a precizat Moise.

Joi, secretarul de stat Cristian Buşu a anunţat că România a ajuns la o pondere de energie regenerabilă de 27%, depăşind încă de anul trecut ţinta asumată de 24% pentru anul 2020.

Capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.153 de MW la finele lunii ianuarie 2016, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.336 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW, conform Transelectrica.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de către populaţie, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

'În cazul în care se iau în calcul şi acordurile pentru exceptare emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) şi în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptaţi (populaţie şi IMM-uri) va înregistra o creştere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh', potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului naţional privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie şi a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă spun că deciziile autorităţilor duc la imposibilitatea de a-şi mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: