Balcanii au devenit una dintre regiunile cele mai sigure din lume, iar mitul conform caruia aceasta zona este un adevarat paradis al mafiei nu se mai aplica, a declarat directorul general al Departamentului pentru criminalitate al ONU, Antonio Maria Costa.

"Cercul vicios al instabilitatii politice care alimenta criminalitatea si viceversa, ce viza zona Balcanilor in anii 1990, s-a rupt", a declarat acesta.

Conform unui studiu al ONU care cuprinde 10 state incepand cu Croatia si terminand cu Moldova, numarul infractiunilor a scazut semnificativ in ultimii ani.

De exemplu, numarul masinilor furate este de 10 ori mai mic decat in Marea Britanie, iar numarul armelor aflate in circulatie este mult inferior oricarei tari din Occident.

Conform studiului, nivelul de securitate din zona balcanica va continua sa creasca pe masura ce aceasta zona va fi tot mai deschisa apropierii de Uniunea Europeana.

Studiul subliniaza ca vulnerabilitatea zonei privind criminalitatea a scazut odata cu cresterea tinerilor care parsesc tarile din aceasta regiune pentru a munci in Occident.

Cu toate acestea, zona balcanica ramane o zona importanta pentru diferite operatiuni de trafic, in special de droguri, de arme si de persoane, insa acest lucru se afla in curs de ameliorare.

Studiul noteaza faptul ca numarul victimelor ce cad prada traficului de persoane a scazut de la 120.000 la 25.000 pe an.

In incheierea studiului, cei de la Departamentul pentru criminalitate al ONU subliniaza faptul ca 2 treimi din companiile din aceasta zona au trebuit sa dea mita ca sa functioneze.

Data: 30 mai 2008

Sursa: La Libre