OMV Petrom (SNP) intră în domeniul producerii de energie eoliană, prin cumpărarea firmei Wind Power Park, investiţiile totale bugetate pentru acest proiect fiind de 100 milioane de euro, care includ atât preţul de achiziţie, cât şi fondurile pentru dezvoltare.

Wind Power Park deţine în Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obţinute toate autorizaţiile, cu o capacitate proiectată de circa 45 megawaţi (MW), potrivit unui comunicat al Petrom transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Petrom estimează să înceapă construcţia centralei electrice eoliene în acest an şi ar putea să intre în producţie la jumătatea anului 2011.

„Prin acest proiect intenţionăm să valorificăm flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atât capacităţi pe gaze, cât şi capacităţi ce utilizează surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii”, a declarat, în comunicat, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Proiectul achiziţionat de Petrom va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost încheiate contracte de achiziţie. Având în vedere potenţialul ridicat al zonei, Petrom evaluează posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW.

Certificatele verzi rezultate alocate producţiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate în principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrică al companiei, de aproximativ un TWh pe an, urmând ca diferenţa să fie comercializată pe piaţa din România, conform reglementărilor în vigoare.

Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

Preţul acţiunilor OMV Petrom a scăzut în şedinţa bursieră de miercuri cu 0,28%, la 0,35 lei, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 19,82 miliarde lei.

SURSA: Mediafax