Compania a raportat pentru 2016 un profit net de 1,038 miliarde de lei, în ultimul trimestru al anului trecut reușind să obțină un rezultat net de 473 milioane de lei, de aproape 3 ori mai mare față de cel onținut în trimestrul trei.

Rezultatele au fost obținute pe un fond de scădere a vînzărilor totale cu aproximativ 10%. Conform datelor financiare preliminare, anunțate astăzi la BVB, OMV Petrom a avut în 2016 vânzări de 16,24 miliarde de lei față de un nivel de 18,14 miliarde de lei în anul precedent.

Vanzarile consolidate in 2016 au scazut cu 10% comparativ cu 2015, in principal pe fondul scaderii veniturilor din vanzarile de produse petroliere, din cauza unui declin suplimentar al pretului la titei si a cantitatilor vandute usor mai reduse, precum si din cauza vanzarilor mai mici de gaze naturale, se mentionează în comunicat.

Totuși, efectele negative au fost partial contrabalansate de vanzarile mai mari de electricitate.  Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 25%, iar cele din Upstream aproximativ 3%.

Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, explică rezultate companiei prin faptul că la nivel de grup s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 mil lei.

“In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, ceea ce a compensat impactul declinului productiei, dar nu a reusit sa neutralizeze in intregime efectul scaderii preturilor. In pofida reducerii in continuare a investitiilor, am reusit sa limitam declinul productiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maxima a estimarii noastre”, a spus Mariana Gheorghe, in comunicatul remis presei.

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, contributia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ fata de 2015, ceea ce dovedeste beneficiile modelului de business integrat.

“Pe baza rezultatelor preliminare si a fluxului solid de trezorerie extins obtinute in 2016, Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/actiune pentru anul financiar 2016. Propunerea finala privind dividendul, care va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2017, va face subiectul aprobarii de catre Consiliul de Supraveghere.”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Anul trecut, OMV Petrom și-a redus numărul de angajați la nivel de grup cu aproximativ 1270 de persoane, ajungând astfel sun pragul de 15.000 de salariați.