Serghei Lavrov crede că Rusia e mai puternică

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că Rusia a devenit mai puternică datorită războiului din Ucraina. El a lansat o amenințare către puterile occidentale. Lavrov susține că dominația Occidentului din ultimele sute de ani asupra lumii se apropie de sfârșit, relatează Sky News.

Lavrov a afirmat că „războiul hibrid” desfășurat de către Occident împotriva Rusiei are ca fundament „anularea culturii”. Totodată, el susține că „dominația Rusiei timp de 500 de ani asupra lumii se apropie de final”. În același context, ministrul rus de Externe acuză Occidentul că încearcă să epuizeze Rusia.

„Depinde de ucraineni să admită cât de adânc se află în gaura în care i-au băgat americanii”, spune Lavrov.

Ministrul de externe rus a vorbit și despre care sunt șansele ca diplomația să ducă la o încetare a focului sau la pace în Ucraina.

„Va trebui să îl sunați pe Zelenski, pentru că în urmă cu un an și jumătate a semnat un decret care interzice orice negocieri cu Putin”.

El afirmă că Rusia a devenit mai puternică datorită conflictului din Ucraina, asemenea modului în care s-a întărit în trecut prin înfrângerea lui Napoleon și Hitler. Moscova nu divulga în mod obișnuit cifrele privind pierderile sale în război. În schimb, Ucraina susține că a eliminat peste 338.000 de militari ruși începând cu invazia din 2022.

Zelenski vrea sprijin și din Emisfera Sudică

Între timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în Argentina. Acolo a participat la ceremonia de învestire a noului președinte, Javier Milei, încercând să obțină sprijinul țărilor din sudul lumii. Marți, Zelenski se îndreaptă din nou spre SUA, în contextul în care discuțiile privind asistența militară pentru Ucraina sunt blocate în Congres. Aceasta reprezintă a doua sa vizită la Washington de la declanșarea războiului din Ucraina, prima având loc în septembrie.

Scopul întâlnirii este de a „sublinia angajamentul de neclintit al Statelor Unite în sprijinirea poporului ucrainean care se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a explicat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are programată o vizită în SUA, marți, 12 decembrie 2023, unde se va întâlni personal cu președintele Joe Biden la Casa Albă.

Agenda discuțiilor celor doi lideri va include subiecte legate de sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului. În situația în care Congresul SUA ar părăsi Washingtonul înainte de ajungerea la un acord comun, Casa Albă ar putea lua în considerare sprijinirea Ucrainei în detrimentul aspectelor legate de pregătirea militară a Statelor Unite.