Avertismentul a fost semnat și de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Astfel, OMS, FAO și OIE fac apel la toate statele să colaboreze „pentru a salva cât mai multe animale și a proteja oamenii”.

Numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară provoacă îngrijorări

„Virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, dar numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere – care sunt biologic mai apropiate de oameni decât păsările – ridică temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai ușor oamenii”, a transmis OMS într-un comunicat.

Conform informațiilor transmise de OMS, o variantă a acestui tip de virus a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și al păsărilor de curte în numeroase țări din Africa, Asia și Europa, începând din 2020.

AFP amintește că virusul H5N1 al gripei aviare a provocat în principal epizootii (n.red. răspândire în scurt timp) sezoniere de la apariția sa în 1996.

Boala s-a răspândit în noi regiuni

Virusul s-a răspândit în 2021 în America de Nord și, în 2022, în America Centrală și de Sud. Potrivit sursei menționate, aceste epizootii sunt sinonime cu moartea masivă a păsărilor sălbatice și cu sacrificarea a zeci de milioane de păsări de curte.

„S-a produs recent o schimbare de paradigmă în ceea ce privește ecologia și epidemiologia gripei aviare, ceea ce a sporit îngrijorările la nivel mondial”, a declarat doctorul Gregorio Torres, șeful departamentului științific al OMS.

Specialiștii devin tot mai îngrijorați

Specialistul a explicat și că boala s-a răspândit în noi regiuni, provocând o rată de mortalitate neobișnuită în rândul păsărilor sălbatice și „o creștere alarmantă a numărului de cazuri în rândul mamiferelor”.

Organizațiile menționate anterior sunt îngrijorate și de faptul că unele mamifere ar putea acționa ca „rezervoare de amestec” pentru virusurile gripale, ceea ce ar putea duce la apariția unor noi virusuri care ar putea fi și mai periculoase pentru animale și oameni.

Potrivit OMS, FAO și OIE, au fost raportate în ultima vreme tot mai multe cazuri de epidemii fatale la mamifere.