Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat că noua tulpină Covid-19, de proveniență africană, stârnește numeroase incertitudini legate de cât de periculoasă ar putea fi această nouă variantă pentru organismul uman, dar și cât de molipsitoare ar putea fi, potrivit France Presse.

Numărul deceselor provocate de Omicron

De la descoperirea sa până în momentul actual, tulpina Omicron nu a cauzat nicio pierdere umană.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni.

OMS recomandă autorităților sanitare din întreaga lume implementarea unor restricții noi pentru împiedicarea răspândirii noii tulpini Covid-19.

„Probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”

OMS a declarat că mutațiile descoperite la nivel celural pot transforma tulpina Omicron într-un inamic puternic. Transformările ar putea determina o imunitate a virusului împotriva vaccinului anti-covid și, totodată, i-ar putea spori transmisibilitatea.

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată.

În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, a explicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Omicron ridică semne de întrebare

Pe lângă toate acestea, reprezentanții OMS au declarat că Omicron se află sub cercetare.

Întrebările despre cât de contagioasă ar putea fi această tulpină sau dacă este inerentă mutaţiilor constatate sunt, în continuare, fără răspuns.

Totodată, specialiștii în sănătate de la OMS nu au aflat încă cum ar reacționa Omicron asupra vaccinului anti-covid. Aceștia sunt curioși și cât de mult ar afecta Omicron organismul uman sau dacă noua tulpină Covid-19 provoacă simptome post-îmbolnăvire grave.