Mozambic, aeroportul Fiumicino, Caserta, Milano și apoi din nou Fiumicino. Acestea sunt coordonatele geografice pe care s-a deplasat în ultimele zile așa-numitul „pacient zero” italian al variantei Omicron.

Bărbatul, un inginer angajat al Eni, obișnuit să călătorească în jurul lumii pentru muncă și vaccinat cu două doze, a fost testat pozitiv la Covid tocmai când era pe cale să se îmbarce pentru a se întoarce în Africa: acum se află în izolare la domiciliu cu întreaga familie, formată din șase persoane (patru adulți și doi copii) toți pozitivi pentru virus.

Pacientul zero” era în așteptarea celei de-a treia doze

În acest moment se simt cu toţii bine și au simptome ușoare: pacienții „au o încărcătură virală foarte scăzută”, explică directorul general al ASL din Caserta, Ferdinando Russo, „și acest lucru, mă refer în special la adulți, se datorează faptului că sunt vaccinați cu două doze”. Rezultatele secvențierii pe testele pozitive ale membrilor familiei – pentru a confirma că și în cazurile acestora este vorba de Omicron – sunt așteptate în următoarele ore sau şi mai probabil luni, scrie Il Fatto Quotidiano.

ASL, adaugă directorul general, continuă să urmărească „cu cea mai mare atenție” situația din partea școlii, cele două clase elementare frecventate de copiii inginerului fiind plasate în izolare preventivă: elevilor și profesorilor li s-au făcut deja două serii de teste, însă după cinci zile, ambele au fost negative. După un al treilea rezultat negativ vor reveni la cursuri.

Faptul că „pacientul zero” era în așteptarea celei de-a treia doze, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății, demonstrează, pe de o parte, capacitatea infecțioasă scăzută a variantei, în timp ce, pe de altă parte, confirmă că, în orice caz, imunizările reduc semnificativ consecințele bolii.

Întreg traseul parcurs de bărbat

Povestea începe în data de 11 noiembrie, când pacientul a aterizat pe aeroportul Fiumicino la bordul unui zbor din Mozambic cu escală în Africa de Sud. La momentul plecării nu avea simptome și era negativ la Covid, așa cum atestă testul PCR efectuat pentru întoarcerea în Italia. După ce a ajuns la Roma, a plecat pentru câteva zile la Caserta, unde locuiește cu soția, cei doi copii și socrii.

Pe 15 noiembrie, a plecat apoi cu avionul – potrivit reconstituirii făcute de cotidianul Repubblica – de la aeroportul Capodichino (Napoli) la Milano, pentru a fi supus unui control medical programat de compania sa. După care ar fi trebuit să se întoarcă în Mozambic. Pe 16 noiembrie – după o noapte petrecută într-un hotel din capitala lombardă – bărbatul se duce la o unitate sanitară, în cadrul căreia este supus şi unui test PCR.

În aceeași zi a părăsit Milano, îndreptându-se spre Fiumicino, unde ar fi trebuit să se îmbarce pentru a se întoarce în Africa, însă în timpul călătoriei a fost informat de rezultatul pozitiv al testului: veste care l-a determinat să-şi schimbe traseul şi să se întoarcă acasă, la Caserta. Analizele au indicat că membrii familiei sunt şi ei pozitivi, iar clasele celor două copii au fost puse în carantină.

Între timp, s-a declanșat alarma pentru noua variantă Omicron, iar autorităţile sanitare au decis să investigheze cazul său, deoarece venea din zona de risc. Imnginerul este doar simbolic „pacientul zero”, în realitate pot fi multe alte cazuri care nu au fost încă descoperite. O investigație care vizează depistarea acestora este în desfășurare atât în Lombardia, cât și în Campania, deși surse din cadrul Departamentului de Asistență Socială Pirellone au informat agenţia Ansa că pacientul „nu a avut contact cu alte persoane, nici la locul de muncă, nici în afara muncii”, pe teritoriul regional.

Odată ajuns la Napoli, inginerul a fost însoțit la hotel cu o mașină închiriată de companie, iar la restaurant a luat masa singur, într-o încăpere în care mai era doar o altă persoană care stătea foarte departe și nu a avut niciun contact cu personalul.

Vor fi testaţi pentru Omicron toţi cei 133 de pasageri ai zborului care a aterizat la Fiumicino

Regiunea Lazio, pe de altă parte, a activat procedura de testare a tuturor celor 133 de pasageri ai zborului care a aterizat la Fiumicino şi cu care călătorea managerul, iar toate testele  pozitive vor fi secvențiate la institutul Spallanzani pentru a se verifica eventualele alte cazuri de variantă Omicron.

Între timp, la aeroport continuă monitorizarea călătorilor care sosesc din țările sud-africane considerate în pericol, iar companiile aeriene sunt obligate să trimită listele cu pasageri.Toţi pasagerii trebuie să completeze formularul de localizare  – formularul de urmărire digitală – să facă un test molecular sau antigenic cu 72 de ore înainte de călătorie, să comunice intrarea în Italia Departamentului de Prevenire al autorității sanitare responsabile de zonă, să ajungă la destinația finală doar cu un vehicul privat, şi să respecte o carantină de zece zile.