Lumea ar urma să ajungă săptămâna viitoare la pragul de zece milioane de cazuri de COVID-19, în contextul în care epidemia nu a atins încă vârful în regiunea Americilor, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS.

„În cursul primei luni a acestei epidemii au fost semnalate mai puţin de 10.000 de cazuri către OMS. În cursul ultimei luni, au fost semnalate aproape patru milioane de cazuri”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale.

”Oxigenul medical este pe terminate”

„Ne aşteptăm să atingem un total de 10 milioane de cazuri săptămâna viitoare”, a atras el atenţia.

Directorul OMS a mai avertizat că oxigenul medical pentru pacienţii cu simptome severe de COVID-19 este pe terminate.

OMS estimează că în prezent nevoia la nivel mondial este de circa 620.000 de metri cubi de oxigen pe zi.

„Cererea este în prezent mai mare decât oferta”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, evidenţiind că doar câteva companii domină 80% din piaţa oxigenului.

OMS cumpără concentratoare de oxigen

pentru ţările care au cel mai mult nevoie de ele.

Boala COVID-19 împiedică organismul să se oxigeneze, ceea ce poate duce la moarte.

În context, trebuie precizat că o versiune animată a lui Mister Bean, popularul personaj creat de actorul britanic Rowan Atkinson, este prezent într-un video prin care OMS vrea să conştientizeze populaţia să fie în continuare vigilentă împotriva noului coronavirus.

În acest anunţ de un minut şi jumătate, care poate fi văzut pe canalul OMS de pe YouTube, Mister Bean oferă cetăţenilor mai multe sfaturi care trebuie urmate inclusiv în actuala perioadă de relaxare, ca de exemplu să se spele cu grijă pe mâini şi să menţină o distanţă fizică de cel puţin un metru şi jumătate unii de ceilalţi.

De asemenea, le recomandă să fie atenţi la orice simptom, să consulte medicul dacă este necesar şi, toate acestea, „menţinând contactul şi fiind amabili cu vecinii”, se arată în anunţul publicitar.