Omar Hayssam vrea să fie eliberat! Sirianul cere statului român să-l scutească de datoriile enorme

Pentru a putea fi eliberat condiționat, Omar Hayssam trebuie să achite integral prejudiciul pe care îl are de plătit. Totuși, aceasta este doar una din condițiile ce trebuie îndeplinite. Amintim că sirianul a organizat răpirea unor jurnaliști români în Irak și fost condamnat și pentru infracțiuni economice care au produs un prejudiciu total de peste 20 de milioane de euro.

În acest context, judecătorii i-au respins cererea. Totuși, aceasta este o decizie în primă instanță iar Omar Hayssam ar putea să o atace, potrivit informațiilor transmise de realitatea.net

Era considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România

Omar Hayssam a fost arestat în anul 2005 pentru terorism. Înainte de momentul respectiv, acesta era considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. Sirianul, care obținuse inclusiv cetățenia română, începuse să facă afaceri inclusiv în zona Buzăului, la Nehoiu, unde își cumpărase un domeniu vast pe care își construise o vilă cât un palat. Afacerile sirianului s-au destrămat însă după ce a fost acuzat de delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani, prin intermediul grupului de firme Manhattan, controlat de el.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs se ridică la 78,4 milioane de lei pentru infracțiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru evaziune fiscală și 17,3 milioane de lei pentru de spălare de bani. Astfel, prejudiciul total a fost stabilit la aproximativ 20 de milioane de euro, sumă la care se adaugă plata unor despăgubiri în valoare de câte două milioane de dolari și 30.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți.

A pierdut cetățenia română

Amintim că ANC (Autoritatea Națională pentru Cetățenie) a decis în 2016 retragerea cetățeniei teroristului. La scurt timp, acesta a contestat măsura în instanță însă magistrații i-au respins contestația.

Sesizarea privind retragerea cetăţeniei române a lui Omar Hayssam a fost înaintată de Serviciul Român de Informaţii, având ca temei articolul 25 din legea 21/1991, litera d), conform căruia cetăţenia română se poate retrage persoanei care „este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională”.

Sursă foto: Realitatea