Oltchim nu reușește să iasă din insolvență și nici nu pare a avea șanse să găsească investitori în perioada următoare. După cum am arătat și în articolele precedente, privatizarea Oltchim este pusă în dificultate și de Comisia Europeană, care dorește asigurări că preluarea la pachet a Arpechim nu reprezintă un ajutor de stat mascat pentru OMV Petrom. Între timp însă bucăți din combinat sunt valorificate la fier vechi, iar societatea înregistrează noi obiective de activitate, de parcă intenționează să se reorienteze către alte afaceri.

Situația combinatului pare să dea semne de îmbunătățire conform oficialilor societății. Recent a intrat în probe o nouă secție, cea de oxoalcooli, care ar majora capacitatea de producție a Oltchim la 40% dacă va li repornită. „O dată repornită această secție, vom spori capacitatea de producție a combinatului la 40% față de 25% cât este în prezent“, spune Ion Vâncea, liderul filialei vâlcene a sindicatului Cartel Alfa, care adaugă că în respectiva secție vor fi angajate peste o mie de persoane. În primele șapte luni ale anului, Oltchim a avut o cifră de afaceri de aproximativ 11 milioane euro și un profit operațional de 0,25 milioane euro, în condițiile unei utilizări a capacității de producție de 23%, conform informațiilor oferite de Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai companiei.

Deșeuri metalice

Societatea nu este însă ferită de scandaluri. Recent, Vocea Vâlcii a publicat două contracte de vânzare fier vechi din 2013, prin care erau vândute mai multe tone de deșeuri metalice și nemetalice, respectiv deșeuri de inox austenitic pregătit și deșeuri inox austenitic neperegătit. Inoxul austenitic este un oțel nemagnetic, cu cea mai bună rezistență la coroziune, cu duritate și sudabilitate bune, adică un oțel de calitate foarte bună. Contractele au fost încheiate în mai și octombrie 2013, când la conducerea Ministerului Economiei au fost pe rând Varujan Vosganian și Andrei Gerea, iar la conducerea combinatului s-au aflat Mihai Tălpășanu și Marius Pârvu. O diferență care poate ridica suspiciuni este prețul de vânzare. În primul contract, tona de deșeu pregătit era de 1.680 dolari pe tonă, iar cel nepregătit de 1.500 dolari pe tonă. În cel de-al doilea, prețurile scad la 1.020 dolari pe tonă, respectiv 975 dolari pe tonă. Altfel, compania trece prin restructurări care presupun închiderea unor active (secții) nerentabile și concentrarea pe afacerile profitabile. Mutarea activelor viabile pe o nouă companie, Oltchim SPV, care să nu mai aibă datoriile celei vechi (datorii care ajung la 700 milioane euro) a și fost realizată.

Saga codurilor CAEN

Obiectele de activitate ale Oltchim ne oferă însă și mai multe motive de amuzament (sau îngrijorare). Putem presupune că o parte a secțiilor din combinat nu vor supraviețui schimbărilor prin care trece compania, de unde și vânzarea de „deșeuri“ metalice. Dar este greu de imaginat că ditamai combinatul chimic se pregătește de „cultivarea altor plante din culturi nepermanente“, de „cultivarea plantelor petnru înmulțire“, de „fabricarea ambalajelor din lemn“, de „lucrări de demolare a construcțiilor“ sau de „comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate“. Este hilar când vezi că un combinat chimic se pregătește de deschis chioșcuri sau de cultivat plante pe terenuri agricole sau în sere, dar așa reiese din convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 9 septembrie 2014. Ar putea fi un semnal îngrijorător pentru acționarii și angajații companiei apariția acestor noi obiecte de activitate, în ideea că societatea se pregătește de agricultură și de comerț, eventual pe suprafețele de teren care rămân în urma închiderilor de secții. De altfel, chiar aceasta ar putea fi situația reală a unor departamente din combinat (pe care ar trebui să le decidă actualii și viitorii acționari). Administratorii judiciari, respectiv BDO Business Restructuring și Rominsolv, nu au oferit explicații în ziua publicării convocatorului pe pagina BVB, adică pe 4 septembrie, însă este de așteptat să ofere în perioada următoare. Dar aceste activități complet diferite de cea a unui combinat chimic nu sunt complet străine de condurile CAEN ale Oltchim. Găsim „activități ale portalurilor web“ , „activități ale agențiilor de publicitate“ sau „activități fotografice“. Și multe altele, trecute în aproximativ 200 de obiecte de activitate înregistrate. Inclusiv „intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, anumale vii, materii prime textile și cu semifabricate“. Sunt activități care pot apărea în cadrul unui combinat atât de mare și care încearcă să ofere angajaților cam tot ce au nevoie în viața zilnică. Așa era modelul comunist, unde se presupunea că tot ce ai nevoie primești de la locul de muncă, inclusiv de mâncare, iar apartamentul de acasă este doar pentru dormit. Din fericire, lucrurile s-au schimbat, iar companiile din prezent preferă să externalizeze orice activitate care nu ține de cea principală, astfel încât să nu aibă parte de cheltuieli inutile. De aceea este amuzant că, în anul de grație 2014, Oltchim (aflat în insolvență) încearcă să se ocupe de agricultură și comerț în „magazine specializate“ în loc să se concentreze pe activitatea pe care o cunoaște cel mai bine și care îi poate aduce profit dacă este eficientizată.

Oltchim se pregătește de o nouă vânzare, pe data de 15 decembrie anul acesta. În cazul fericit în care va găsi un investitor este de așteptat ca astfel de coduri CAEN să nu se mai regăsească în noua companie.