"Oltchim trebuie restructurat. Este uşor să spui că trebuie să treacă prin procedura insolvenţei. La Hidroelectrica era în mod evident cea mai bună soluţie. Oltchim ar avea foarte mari dificultăţi să rămână în stare de funcţionare", a afirmat Remus Vulpescu.

Reprezentantul MECMA a adăugat că pentru Oltchim ar trebui încercate mijloace alternative de obţinere a rezultatelor, printr-o colaborare cu mediul bancar.

"Cred că trebuie încercate mijloacele alternative de obţinere a aceloraşi rezultate. Avem colaborare bună cu creditorii din sistemul bancar. Este o iniţiativă care a fost întreţinută de băncile private mai mult de către stat, de a se insista la căutarea soluţiilor de reorganizare. Este bine că vedem într-un caz ca Oltchim această determinare a băncilor, de a căuta o soluţie. Am stabilit împreună că dacă reuşim împreună la Oltchim, este uşor să ne gândim că putem să realizăm un program de restructurare la mai multe companii ce au nevoie", a spus Remus Vulpescu.

Oficialul a precizat că statul trebuie să îşi asume problemele reale cu care se confruntă, în contextul în care sectorul privat este deschis să contribuie la rezolvarea lor.

"Statul trebuie să îşi asume problemele serioase, reale, care odată asumate, chiar şi declarate, devin mult mai simplu de rezolvat. Din sectorul privat există disponibilitate foarte mare pentru a contribui la rezolvarea unor probleme. A rămas ca noi, administraţia publică, să recunoaştem că lucrurile nu merg bine.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că există "un interes foarte clar şi foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim".

La rândul său, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a declarat marţi pentru AGERPRES că are informaţii cu privire la intenţiile ruşilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim şi implicit a se implica în managementul de la Oltchim.

Muncitorii de la combinatul vâlcean au ieşit marţi din nou în curtea interioară a întreprinderii protestând pentru lipsa de perspective a locurilor de muncă şi a salariilor restante, scandând lozinci anti-guvernamentale şi acuzând autorităţile judeţului pentru promisiuni neonorate.

Combinatul Oltchim a fost închis la sfârşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro. Între timp a trecut şi printr-o privatizare nereuşită şi a fost repornită o secţie la începutului lunii octombrie.

În acest timp a fost schimbată conducerea combinatului în frunte cu managerul general Constantin Roibu iar în locul său a fost numit ing Mihai Bălan fost director al CET Govora.

În luna septembrie combinatul a trecut printr-un proces eşuat de privatizare.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pierderi de 308,5 milioane lei pe primele nouă luni, în creştere cu peste 128,73 milioane lei (71%), faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
UPDATE "Oltchim nu mai poate fi restructurat"
Societatea Oltchim nu mai poate fi restructurată, din moment ce o investiţie la cheie ar constitui o afacere profitabilă, a declarat, marţi, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, la o conferinţă privind rolul băncilor în restructurarea companiilor.

‘Oltchim nu mai poate fi restructurat. Cât timp poţi face o investiţie la cheie, cu 250 milioane euro, cu capacităţi noi şi cu 1.000 de salariaţi, trebuie sa fii tâmpit să dai banii pe o societate cu licenţe expirate, cu tehnologii învechite şi cu 3.000 de angajaţi’, a afirmat Remus Borza.

Pe de altă parte, Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a arătat că autorităţile au un plan de restructurare pentru Oltchim şi că în prezent discută cu băncile pentru continuarea finanţărilor din partea acestora, paleta de obţiuni fiind, însă, limitată.

‘Există un plan de redresare a Oltchim şi de repornire tehnică. Ne confruntăm cu lipsa de lichidităţi acută, cu o paletă limitată de opţiuni, s-a obţinut finanţare câtă se putea din circuitul economic. Nu putea să lipsească finanţarea bancară şi suntem în discuţii să vedem în ce măsură pot continua sa o facă şi cum doresc să fie asigurate’, a afirmat Remus Vulpescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că există ‘un interes foarte clar şi foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim’.