"Karel De Gucht este responsabil pentru comerţ. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi relaţia cu BCE. Nu lucrăm la un scenariu al ieşirii Greciei, ci lucrăm pe baza unui scenariu al rămânerii Greciei (în zona euro). Nu facem comentarii pe chestiuni speculative”, a menţionat Rehn, într-o declaraţie de presă.

Comisarul european Karel De Gucht a afirmat, într-un interviu publicat vineri dimineaţă de cotidianul belgian De Standaard, că executivul UE şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă pentru cazul în care Grecia va trebui să părăsească zona euro. "În urmă cu un an şi jumătate ar fi putut exista pericolul unui efect de domino. Dar astăzi există, la Comisia Europeană şi la Banca Centrală Europeană, servicii care lucrează la scenarii de urgenţă pentru cazul Greciei", a spus De Gucht.

La rândul său, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, le-a cerut liderilor Greciei să-şi arate determinarea de a menţine ţara în zona euro prin respectarea angajamentelor asumate în schimbul pachetului de asistenţă financiară acordat de FMI şi UE. Totuşi, Lagarde a avertizat că, indiferent în ce condiţii ar avea loc ieşirea Greciei din zona euro, va fi un proces "extrem de costisitor şi dificil, şi nu numai pentru Grecia".

BCE şi-a redus nivelul lichidităţilor acordate unor bănci elene, deoarece Grecia a oprit recapitalizarea sistemului său bancar. Aceasta înseamnă că băncile nu mai pot oferi active ca garanţii pentru împrumuturile de la BCE şi vor trebui să solicite Băncii Greciei finanţare de urgenţă, mai costisitoare. Încă nu se ştie care sunt băncile afectate de decizia BCE.

Grecia a numit joi un guvern interimar format din 16 miniştri, în majoritatea lor înalţi funcţionari şi profesori universitari, a cărui misiune va fi pregătirea noilor alegeri anticipate de la 17 iunie, a anunţat noul prim-ministru, Panayotis Pikramenos. Ministrul desemnat al finanţelor, George Zanias, care a condus consiliul economic al ţării, a fost unul dintre principalii negociatori ai restructurării datoriei Greciei, iniţiată la începutul acestui an.
Grecii vor reveni la urne la 17 iunie, pentru un scrutin considerat de mare risc în contextul derutei economice din ţară şi al previziunilor care dau drept favorită stânga radicală Syriza, care se opune măsurilor de austeritate stabilite cu creditorii internaţionali şi rămânerii Greciei în zona euro.
Sursa: Agerpres