„În 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri să opteze pentru Pilonul I sau II. Eu vă spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a întâmplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii şi cred că e cel mai bun lucru. Întotdeauna Statul va veni să completeze pensiile pe când în momentul în care discuţi cu nişte privaţi, situaţia se pune altfel!”, a declarat ministrul Muncii, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.  

Olguţa Vasilescu a participat luni la sediul Institutului Naţional de Statistică (INS), la o reuniune cu persoanele vârstnice.

Ministrul Muncii a reluat astfel ideea vehiculată anul trecut de fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit căruia Pilonul II de pensii va dispărea până la sfârşitul lui 2017, urmând să rămână doar Pilonul I şi III (Pilonul de pensii private facultative).

Ministrul a amintit vârstnicilor că PSD le creşte pensiile, dar Băsescu le-a tăiat    Vasilescu a amintit pensionarilor câte lucruri a făcut PSD pentru ei şi câte va mai face, referindu-se la calendarul măririi pensiilor. „Ştiţi bine care au fost majorările de pensii din acest an. Toate calculele pe care le-am făcut ne permit să avem o creştere mult mai mare pe punctul de pensie – el trebuie să ajungă în anul 2020 la 1775 de lei”, a adăugat

Vasilescu, amintind pensionarilor că în 2009 Băsescu a tăiat pensiile şi salariile.

 “Vă amintiţi că în 2009, când au vrut să taie 25% din toate salariile şi pensiile  nu i-a lăsat Curtea Constituţionala să taie pensiile, fiind asimilate dreptului de proprietate. Şi atunci, ce au făcut? Le-au impozitat! Noi am eliminat încă de anul trecut asta, iar anul acesta, cei care au pensii de peste 2000 de lei plătesc 10% impozit, deci şi pentru ei e o creştere de la 1 ianuarie. Pentru pensionarii care aveau 900 de lei pensie, indiferent de altă sursă de venit, am făcut posibil să primească 90% medicamente compensate”, a mai spus Vasilescu.  

Fondurile Pilonului II erau de 41 miliarde de lei, la 31 ianuarie Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 31 ianuarie, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de aproximativ 1,83 miliarde de lei, în creştere cu 19,23% faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2017.

 

În timp ce fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,04 miliarde de lei, în creştere cu 27,57% faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2017.   Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul III era de 1,833 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2018, iar valoarea activului net era de 1,830 miliarde de lei. 

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) aveau 448.382 de participanţi, societăţile active fiind Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.  

În ce priveşte pensiile obligatorii (Pilonul II), conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 41,044 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2018, iar valoarea activului net era de 41,024 miliarde de lei. 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,068 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuţii pentru 6,93 milioane participanţi. În luna noiembrie 2017, au fost virate contribuţii pentru 4,062 milioane participanţi, iar pentru 2,960 milioane nu au fost virate contribuţii. De asemenea, datele ASF arată că există 125.079 de participanţi fără contribuţii.

 Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. 

Pilonul II de pensii a făcut obiectul unor declarații politice în ultima perioadă, care au avansat atât ideea desființării cât și posibilitatea ca acesta să devină opțional.

Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.