Curtea Constituţională a decis că există un conflict juridic între Guvern şi preşedinte. 

Curtea Constituțională (CCR) a constatat miercuri cu o majoritate de 8 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă” existența unui conflict juridic între Guvern și președintele României generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentală propusă de prim ministru, au declarat pentru G4Media. surse din cadrul CCR.

Aceleași surse au explicat că președintele nu este obligat prin decizia Curții să accepte propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă, ci doar să motiveze de ce refuză.

În timpul ședinței CCR, părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a declarat în şedinţa CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.