Lia Olguţa Vasilescu aruncă bomba în domeniul pensiilor!

“Toate pensiile vor scădea!” Nu se va mai permite nici indexarea cu rata inflaţiei

Fostul ministru PSD al Muncii arată faptul că, potrivit angajamentelor luate de către Guvernul Cîţu atunci când a fost elaborat PNRR-ul (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), bugetul alocat sistemului de pensii va scădea, iar majorările nu vor mai fi permise, în anumite condiţii.

“Cea mai proastă veste este că prin PNRR și-au asumat să facă niște modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ți-ai asumat obiective și nu le atingi, pierzi toți banii.

Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență, PNRR nu a fost supus dezbaterii.

Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea.

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu pentru Realitatea Plus.

Pensionarea anticipată, tot mai greu de obţinut?!

Un alt element important asupra căruia mai atrage atenţia fostul ministru PSD este cel al posibilităţii de pensionare anticipată. Mai mult, în ciuda tuturor promisiunilor, pensiile speciale nu vor fi anulate, ci doar simplificate.

“Noua lege va modifica în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată. Acum te poți pensiona ca bărbat la 60 de ani, cu o penalizare până la 65 de ani. Speranța de viață a unui bărbat este de 71 de ani în România.

O altă modificare asumată prin PNRR este aceea că se va transfera către Pilonul II de pensii un procent mai mare.

De asemenea, se vorbește despre simplificarea pensiilor speciale, deci nu despre anularea lor”, a mai precizat, duminică, Lia Olguţa Vasilescu.