Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Violeta Alexandru anunță că dacă până acum pensionarii nu se puteau pensiona anticipat și să muncească după cu un contract de muncă, acum acest lucru ar putea fi posibil.

Mai exact, fostul ministru precizează că Ministerul Muncii a făcut o astfel de propunere, Ministerul Finanțelor nefiind de acord în acest sens. Totodată, ea a adăugat că motivul princpal l-ar reprezenta impactul bugetar, deși discuția în acest sens este una relativă.

„Astăzi nu te poți pensiona anticipat după care să muncești prin contract de muncă/în baza unui raport de serviciu.

Ministerul Muncii a propus să se poată. Ministerul Finanțelor nu a fost de acord invocând impact bugetar. Este relativă discuția despre impact bugetar întrucât, teoretic, prin permiterea cumulului pensiei anticipate cu salariul, se plătesc niște pensii dar se și încasează din contribuțiile rezultate în urma noilor contracte”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook. 

Mii de pensionari vor lucra la negru

Aceasta a mai adăugat că odată cu noua interdicție de astăzi, cel mai probabil o bună parte din pensionari vor munci la negru, lucru care nu va fi benefic pentru stat.

În acest sens, fostul ministru reamintește că pensionarea anticipată nu reprezintă o schimbare a locului de muncă, deși este de apreciat că unele persoane vor să lucreze în continuare, însă lucrurile trebuie să fie într-un mod corect, Violeta Alexandru precizând că vor mai urma o serie de discuții în acest sens.

„În situația interdicției astăzi în vigoare și presupunând că puțini pensionați anticipat își fac PFA (așa se poate, este permis de lege), se poate bănui că se muncește (și) la negru. Ceea ce nu e bine.

În fapt, este o chestiune de principiu înainte de orice. Pensionarea anticipată nu poate fi o schimbare a locului de muncă. Așa poate părea dacă cineva, deși solicită pensie pentru că nu mai poate să muncească, se angajează, de fapt, în altă parte (sau chiar la același angajator). Este de apreciat când cineva vrea să muncească dar trebuie să fim corecți înainte de orice.

Este de văzut și de analizat mai departe din ce domenii vin cererile pentru pensionări anticipate pentru că trebuie lucrat la fondul problemei – oamenii să muncească în condiții decente până la vârsta pensionării, să nu mai considere locul de muncă o corvoadă.

Chestiunile acestea se discută, se argumentează în echipă, înaintea ședinței de Guvern. Nu la microfonul Palatului Victoria ca și când Ministerul Finanțelor face politica publică legată de pensii pentru că cel al Muncii nu poate. Evident că poate iar credibilitatea lui nu trebuie afectată. Am toată încrederea. Aici nu suntem la un concurs de orgolii”, a mai spus ministurl.