Ucraina se află „în pericol de moarte”! Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a afirmat că statele occidentale i-ar lăsa pe ucraineni să moară, dacă ar opri sprijinul financiar. Ucraina se află „în pericol de moarte”

Aceasta a vorbit cu jurnalista Laura Kussenberg de la BBC. Discuția a avut loc la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie pentru ajutorul acordat Kievului.

La numai câteva ore după un atac cu rachete rusești, Olena Zelenska a spus:

„Dacă lumea va obosi, ne vor lăsa pur şi simplu să murim”.

SUA ar putea înceta sprijinul financiar acordat Ucrainei

Ucrainei i s-a acordat un sprijin financiar de peste 60 de miliarde de dolari (47,8 miliarde de lire sterline). Casa Albă a avertizat că fondurile americane destinate Kievului s-ar putea epuiza în curând. Republicanii au blocat însă un acord pentru a autoriza mai multă asistenţă.

Aceștia doresc să obțină compromisuri din partea președintelui Joe Biden și a democraților din Congres privind finanţarea măsurilor la frontiera SUA, în schimbul sprijinului lor.

Potrivit lui Joe Biden, eşecul acordării ajutorului pentru Ucraina ar fi un „cadou” pentru preşedintele Vladimir Putin. Liderul de la Casa Albă a avertizat că istoria îi va „judeca aspru pe cei care au întors spatele cauzei libertăţii”.

Ucraina se află „în pericol de moarte”

Olena Zelenska a declarat pentru BBC, într-un interviu ce va fi difuzat duminică, pe 10 decembrie, că încetinirea ajutorului reprezintă un „pericol mortal” pentru ţara sa.

„Avem mare nevoie de ajutor. Cu cuvinte simple, nu ne putem plictisi de această situaţie, pentru că, dacă o facem, murim. Iar dacă lumea oboseşte, ne va lăsa pur şi simplu să murim”, a spus ea.

„Ne doare foarte tare să vedem semnele că dorinţa pasională de a ajuta s-ar putea estompa. Este o chestiune de viaţă pentru noi. Prin urmare, ne doare să vedem asta”, a adăugat prima doamnă a Ucrainei.

Va candida Volodimir Zelenski pentru un al doilea mandat ca președinte al Ucrainei?

Amintim că în această toamnă, Olena Zelenska a declarat pentru CBS că nu știe dacă soțul ei va candida pentru un al doilea mandat în 2024. Aceasta a spus că nu l-a susținut la prima candidtură. Însă dacă poporul ucrainean îl va dori în continuare la cârma țării, îi va sta alături.

În prezent, SUA nu îi presează pe ucraineni să organizeze scrutinul din 2024. Unii oficiali americani consideră însă că alegerile sunt esențiale. Pentru ca Ucraina să rămână o democrație autonomă, bazată pe statul de drept. Mai multe puteți citi aici.