Olena Zelenska și-a schimbat opțiunea

Olena Zelenska a declarat pentru CBS că nu este sigură dacă soțul ei va candida pentru un al doilea mandat în 2024. Soția președintelui Zelenski spune că nu l-a susținut la prima candidtură. Dar, dacă poporul ucrainean îl va dori în continuare la cârma țării, îi va sta alături indiferent de opțiunea soțului său.

În acest moment, SUA nu îi presează pe ucraineni să organizeze scrutinul din 2024. Deși unii oficiali americani consideră că alegerile sunt esențiale. Pentru ca Ucraina să rămână o democrație autonomă, bazată pe statul de drept.

Într-un interviu pentru „Face the Nation” de la CBS News, Zelenska a declarat că președintele Volodimir Zelenski, nu a avut întotdeauna de sprijinul său în intențiile politice ale acestuia.

„Nici măcar atunci când a candidat pentru prima dată nu l-am susținut pe deplin”, a declarat Zelenska corespondentului CBS Margaret Brennan. „Dar dacă va candida din nou, dacă va vrea al doilea mandat și dacă va decide că este necesar, ei bine, avem ceva experiență, pentru că deja am trecut prin asta”, a mai spus prima doamnă a Ucrainei.

Procesul electoral este incert în condițiile războiului cu Rusia

Ea a precizat că nu este sigură că Volodimir Zelenski va candida. Mai ales că procesul electoral este învăluit într-o incertitudine, ținând cont de războiul care evoluează.

„Contează și dacă oamenii vor mai avea nevoie de el în calitate de președinte. Dacă el va simți că societatea ucraineană nu va mai dori ca el să fie președinte, probabil că nu va candida. Dar îl voi susține indiferent de decizia pe care o va lua”, a mai spus aceasta.

În condițiile în care aproape o cincime din Ucraina este ocupată de forțele rusești, milioane de oameni au fost strămutați din cauza războiului și zeci de mii de cetățeni luptă acum pe front, organizarea unor alegeri libere și corecte ar fi „practic imposibilă”. Și „nerecomandată”, potrivit oficialilor ucraineni și experților electorali.

„Rușii fac presiuni în acest sens prin canalele lor secrete. Nu există nicio circumstanță care să facă posibilă organizarea de alegeri democratice în timpul războiului”, a spus un oficial ucrainean pentru Washington Post.