Magazinele Spar, redeschise în România în franciză în octombrie 2011, se pregătesc să îşi închidă pentru a  doua oară uşile. Ministerul de Finanţe a cerut insolvenţa francizatului, numărul de magazine s-a redus drastic, iar foştii angajaţi îşi cer banii în instanţă.
Un nou eşec pe piaţa autohtonă pentru olandezii de la Spar. Nu a trecut nici măcar un an şi jumătate de când franciza Spar a fost preluată de familia Butum din Braşov, prin intermediul societăţii  Retail D&I, şi problemele financiare au început să fie stringente, scrie economica.net. În primăvara anului trecut anunţau deschiderea a 10 magazine în Braşov şi Sfântu Gheorge şi rebrenduirea a 11 unităţi Gostat şi Aprozar operate de societate, dar bilanţul finalului de an 2012 arată cu totul altfel. Retailerul mai avea doar 3 unităţi din 8 câte reuşiseră să inaugureze pe parcursul anului.
Citeşte şi "E oficial: Facebook a schimbat Timeline-ul. Vezi cum arată"
Cele 7 magazine Spar din România au generat vânzări în valoare de 10 milioane de euro în 2011, mult sub performanţele unităţilor din alte state. Spre exemplu, în Nigeria, unde Spar opera în 2011 doar 2 magazine, vânzările au totalizat 22,1 milioane de euro, iar în Mauritius unde olandezii operează 8 magazine vânzările s-au cifrat la 22 de milioane de euro. Vezi istoria eşecului olandezilor de la Spar în România pe economica.net