Ideea unei armate europene, propusă de președintele francez Emmanuel Macron și susținută de cancelarul german Angela Merkel, nu pare să fie pe placul premierului olandez Mark Rutte care s-a arătat împotrivă, informează  site-ul cotidianului Daily Express, conform stiripesurse.ro

„Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda”, a afirmat Rutte după o întrunire a Cabinetului de la Haga. „NATO este și rămâne piatra de temelie a apărării noastre”, a completat liderul olandez.

 „Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există „puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei”. a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. 

Liderul francez a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor „puteri autoritariste” şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

„Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a mai adăugat Emmanuel Macron.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis marți că susține înființarea unei armate integrate a Uniunii Europene, menționând drept exemplu Primul Război Mondial. „Ar trebui să lucrăm pentru înființarea unei armate europene reale”, a declarat Merkel.