Potrivit sursei citate, Poliţia Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalităţii informatice, a organizat, în cursul anului trecut, 279 de acţiuni, fiind efectuate 756 de percheziţii domiciliare.

De asemenea, poliţiştii au înregistrat 3.848 de sesizări penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizări din oficiu.

Un număr de 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar şi faţă de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cauţiune.

IGPR menţionează că, în România, la nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române funcţionează structuri de combatere a criminalităţii informatice, care desfăşoară permanent activităţi pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale.

'Ofiţerii români colaborează foarte bine cu agenţii FBI, prin intermediul task-force-ului operaţional din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate a Poliţiei Române, FBI-DCCO, care funcţionează din anul 2006 în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.    În cadrul acestei unităţi operaţionale are loc schimbul de informaţii dintre ofiţerii de poliţie români şi agenţii FBI în cazurile comune care privesc investigarea unor activităţi de criminalitate informatică, identificarea victimelor şi obţinerea de la acestea în timp real a plângerilor, precum şi schimbul de documente probatorii în astfel de cazuri', arată sursa citată.

Totodată, Poliţia Română utilizează frecvent şi constant instrumentele INTERPOL, EUROPOL, ofiţeri de legătură străini acreditaţi în România şi ofiţeri de legătură români din alte state. De asemenea, sunt realizate permanent activităţi de cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional – precum DIICOT şi SRI, care s-au concretizat prin destrămarea unor grupări infracţionale complexe, mai menţionează IGPR.

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor cibernetice, Poliţia Română recomandă, între altele, folosirea unei soluţii antivirus actualizată zilnic, evitarea utilizării reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ online sau afaceri personale.

Poliţia mai recomandă să nu fie deschise ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi şi să nu fie accesate link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale.

Înainte de efectuarea de tranzacţii online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunţite cu privire la produs şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit, mai arată IGPR.