‘Nu văd nicio creştere a riscului devalorizării monetare. Conform previziunilor noastre, inflaţia va coborî din nou anul viitor sub pragul de 2%’, a declarat responsabilul cu rang înalt al băncii de la Frankfurt.
După cum informează ediţia de duminică a publicaţiei germane, Asmussen a dat asigurări că BCE va garanta, de asemenea, stabilitatea monedei unice în viitor.
‘Nimeni nu trebuie să-şi facă probleme în această privinţă’, a subliniat Jörg Asmussen, reamintind că inflaţia din zona euro, după introducerea monedei unice, s-a stabilizat la 2%.
În Germania, unde diferitele măsuri de salvare adoptate de Uniunea Europeană pentru a veni în ajutorul ţărilor din zona euro aflate în dificultate – în special anunţul făcut de BCE cu privire la cumpărarea, pe termen nelimitat, de obligaţiuni – sunt privite cu neîncredere, inflaţia s-a stabilizat chiar la 1,6%, a menţionat Asmussen. ‘Este mai mică decât în perioada mărcii germane’, a reamintit el.
Nivelul de 2,7% pentru inflaţia din zona euro nu reprezintă decât ‘o valoare pe o lună, pentru septembrie, afectată de majorarea preţului la energie’, a mai comentat el.
Măsurile adoptate pentru salvarea euro au realimentat temerile privind creşterea inflaţiei, unii specialişti, printre care conducerea Deutsche Bank, apreciind-o ca ‘inevitabilă’ pentru a menţine moneda unică.
Sursa: Agerpres